Maak kennis met Meis: ‘Ik hoop dat mensen zich in mijn muziek kunnen herkennen’

'Mijn album is begonnen als één grote therapiesessie'

Ze kreeg de liefde voor muziek met de paplepel ingegoten en wil maar één ding: leven van haar muziek. Maak kennis met Aysha Meis de Groot (30) alias Meis. Haar debuut Zwart/Wit ligt nu in de winkel.

Popster worden

Al op haar derde riep Aysha dat ze popster wilde worden. Als klein meisje bedacht ze dansjes op de liedjes van Kinderen voor Kinderen en ging ze mee naar de concerten van haar vader Marcel en opa Boudewijn de Groot. “Daar zag ik wat muziek kan betekenen voor anderen als troost of steun en dat het voor verbinding zorgt. Dat vind ik nog steeds het mooiste aan muziek.” Ze ging op zangles en begon met gitaar spelen. Het Conservatorium was voor haar een logische vervolgstap.

Therapiesessie

De gedichten die Aysha vroeger schreef, hebben plaatsgemaakt voor persoonlijke songteksten. “Ik vind het heel fijn om mijn gevoelens van mij af te schrijven. Mijn album is begonnen als één grote therapiesessie.” De nummers op Zwart/Wit gaan over de periode dat de zangeres ontdekte gendrager te zijn van maagkanker, waarna ze haar maag preventief liet verwijderen. Hoe ze op de titel kwam? “Een paar jaar geleden ben ik gediagnostiseerd als depressief. Ik had het erover met mijn therapeut dat ik zaken vaak of helemaal wit of helemaal zwart bekijk. Ik kan extreem euforische dagen hebben, maar ik heb ook periodes dat ik mijn bed niet uitkom. Nu probeer ik om beide kanten van mezelf te omarmen. De nummers op de plaat gaan van heel donker naar heel licht en hoopvol.”

Troost

“Het is een heel emotionele plaat en het was heftig en verdrietig om steeds in mijn gevoel te duiken. Ik wilde precies vertellen wat ik voelde”, vertelt Aysha. “Het nummer Rond heeft een speciaal plekje in mijn hart. Het gaat over mijn moeder, die overleed aan kanker, hoe zij nu zou toekijken op mijn proces. Het is net een gesprek met haar.” Een ander nummer, Fijn, gaat over de worsteling die Meis jarenlang had met haar lichaam, kracht en zelfliefde. “Ik denk dat het actueel is en dat het heel belangrijk is als je tegen jezelf kunt zeggen: ik ben mooi, ik ben sterk. Ik hoop dat mensen zich in mijn muziek kunnen herkennen en dat het hun troost biedt.”

Solocarrière

Voorheen gaf Meis zangles aan jonge mensen, zat ze in een ABBA-tributeband en speelde ze met zangeres Eefje de Visser. Dat laatste blijft ze doen, maar de focus ligt op haar eigen carrière. “Mijn doel was een tour op mijn eigen naam.” En dat is gelukt want Meis tourt van 12 februari t/m 20 april door Nederland en België. “Dat ik dat nu ga doen, voelt onwerkelijk. Mijn grootste droom is om te kunnen leven van mijn muziek. Als ik op het podium sta, voel ik me het gelukkigst.”

Tekst: Rosa Lee Szarzynski | Beeld: Felicie Hofhuizen

Laatste nieuws