Chantal Janzen over haar doorbraak: ‘Ik had langer willen lanterfanten’

Achteraf is het allemaal sneller gegaan dan zij gewild had.

De carrière van Chantal Janzen is natuurlijk behoorlijk impressive te noemen. Na een vliegende start in de musicalwereld, groeide zij door tot één van de meest bekende actrices en presentatrices in Nederland. In haar eigen column in &C blikt zij nu terug op de beginperiode van haar carrière. Zijn er dingen die ze achteraf anders had gedaan?

Carrière maken

Chantal kan zich goed herinneren dat een aantal van haar vriendinnen enorm gepusht werden om zo veel mogelijk te bereiken. Maar gelukkig zaten haar ouders heel anders in elkaar. “Dat wij carrière maakten, was voor mijn ouders vroeger niet belangrijk. Ze wilden vooral dat we iets deden wat ons gelukkig maakte, waar we goed in waren en waar we hopelijk ook van rond konden komen.” En daar is ze hen achteraf enorm dankbaar voor. “Ik heb sowieso nooit de ambitie gehad om veel geld te verdienen. Als je dat laatste wilde, dan moest je echt niet in het theater gaan werken.”

Vliegende start

Ze had dan misschien niet de ambitie om carrière te maken in de traditionele zin, maar in het musicalvak wilde Chantal wél hogerop komen. Toch is dat allemaal sneller gegaan dan ze achteraf had gewild. “Ik had maar wat graag langer in het ensemble gezeten, in plaats van een vervanger te zijn voor de hoofdrol tijdens mijn stage”, vertelt ze.

En dat kunnen wij ergens wel begrijpen, want zo’n vliegende start heeft natuurlijk ook een keerzijde. Chantal: “Meteen die stress en verantwoordelijkheid, meteen angstig zijn of je stem het nog wel doet, niet veel uitgaan, niet ziek worden, interviews doen terwijl je daar nog niet in getraind bent. Ik vond dat heel stressvol in het begin. Ik had langer willen lanterfanten, vaker vrij willen zijn en vaker uit willen gaan.”

Fulltime werken

Toch moet Chantal toegeven dat zij van het begin af aan de ambitie had om door te groeien in haar vak. En dat was eigenlijk niet mogelijk geweest als ze er niet zo vol voor was gegaan. “Ik werkte dolgraag, en het kwam echt niet in me op om parttime te werken. Dat kon ook simpelweg niet. Eerlijk gezegd denk ik dat als ik het over zou mogen doen, ik iets minder had gewerkt tussen mijn 25e en 35e. Dan had ik vier dagen, of zelfs parttime, best een fijn plan gevonden”, aldus Chantal.

Inmiddels werkt de actrice en presentatrice wél parttime, en dat vindt ze ontzettend fijn. Want uiteindelijk is er volgens haar maar één ding dat we allemaal het liefste willen: “Genieten. Fulltime.” Amen!

Bron: &C | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws