Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Dit is het eetdagboek van Tara Hetharia

'Sinds ik op mezelf woon, eet ik het liefst drie keer per dag warm'

Tijdens de opnames van Verliefd op Bali genoot Tara Hetharia (28) volop van de Indonesische keuken. Het liefst eet de actrice overdag warm. Iets wat ondanks haar drukke werkschema vaak lukt, vertelt ze in Grazia’s eetdagboek.

Maandag

“Ik start elke dag met een glas water plus vitaminen en drink de rest van de dag thee en water. Dankzij een energetische test weet ik wat ik nodig heb en slik ik bepaalde enzymen waardoor voedingsstoffen beter worden opgenomen. Vandaag moet ik voor repetities op tijd de deur uit, dus bak ik snel twee eitjes die ik verdeel over drie maïswafels. Ik drink een cappuccino met havermelk. Eenmaal op de Amsterdamse Rozengracht stort ik me op de repetitie voor 233 graden, een theatervoorstelling van RoseStories, die vanaf deze maand te zien is. Ik lunch met een kliekje: een rotirol van de Surinamer bij metrostation Waterlooplein. Sinds ik op mezelf woon, eet ik het liefst drie keer per dag warm; lekkerder dan een saaie boterham.''

''Op weg naar mijn volgende afspraak eet ik een mandarijn. Voor Verliefd op Bali moet ik ADR’en: mijn eigen stem opnieuw inspreken, doordat er soms te veel achtergrondgeluid was. De film opnames waren een geweldige ervaring. Zelf heb ik Javaanse en Molukse roots en ik genoot niet alleen van het eiland, maar ook van het eten. Tijdens het ADR’en bestel ik vega spicy miso-ramen met groenten en een gemarineerd eitje. Eenmaal thuis kijk ik tv met thee en een stukje pure chocola.”

Dinsdag

“Onderweg scoor ik een chocoladecroissant en slowjuice groentesap met spinazie. De ochtend vliegt dankzij de repetities weer voorbij. Voor ik het weet, is het tijd om te lunchen, en geniet ik van een haver-cappuccino plus bruin broodje caprese. Tussendoor een handje gemengde, ongezouten nootjes. ’s Avonds weer naar de studio om te ADR’en. Helaas is er geen kans om bij te kletsen met de andere acteurs zoals Jim Bakkum, Anouk Maas en Nadja Hüpscher, die zijn al geweest. Ik bestel vega panang curry met extra groenten. Om negen uur ben ik eindelijk klaar om naar huis te gaan.”

Woensdag

“Vanuit huis neem ik mijn zelfgemaakte overnight oats plus een cappuccino met havermelk mee voorin de trein naar mijn werkafspraak in Hilversum. Op de terugweg scoor ik bij de Vietnamees naast het station een broodje Báhn mì – gemarineerde tofu o.a. met wortel, komkommer en koriander. Na een paar uur repeteren, trakteer ik mezelf op een kleine portie kibbeling. Vanavond kan ik eindelijk thuis koken. Uit mijn maaltijdbox maak ik vegetarische enchilada’s met bonen. Ik koop en bereid sinds een jaar of vijf geen vlees, en eet het alleen heel soms buiten de deur. Na het eten eerst boksen en daarna duik ik thuis achter de piano. Muziek maken en teksten schrijven is mijn favoriete manier om te ontspannen.”

Donderdag

“Op weg naar mijn werk haal ik een açai bowl, die ik tussendoor tijdens het repeteren opeet met een kop thee. ’s Middags lunch ik met pompoensoep en een bruin broodje. Als de repetitiedag voorbij is, maak ik thuis verschillende groenten uit de oven met quinoa, tempeh, broccoli, zoete aardappel en rode ui. Daarna met een vriendin naar de film: May December met Julianne Moore en Natalie Portman, een aanrader!”

Vrijdag

“Vanochtend eerst sporten: hot yoga, perfect voor een koukleum als ik. Na afloop neem ik een zelfgemaakte smoothie met banaan, spinazie, amandelmelk, havermout, cacao nibs, walnoten en dadel. Met een cappuccino weer richting de repetitieruimte. We worden daar getrakteerd op een bladerdeeghapje met appel en kaneel. Als lunch haal ik bij Margo’s een bruin broodje tofu, huisgemaakte saus, sla en gebakken uitjes. ’s Avonds maak ik met een vriendin citroenrisotto met prei en pastinaak in eigen keuken. Daarna maak ik een wandeling door de Negen Straatjes met een warme chocolademelk met slagroom voor toe. Op feestjes drink ik weleens alcohol, verder nauwelijks.”

Zaterdag

“Als ontbijt maak ik op wat ik nog heb: twee maïswafels, een gebakken ei en cappuccino met havermelk. Voordat ik de deur uitga, neem ik nog een thee, een handje gemengde noten en een mandarijn. Met een vriend geniet ik van een heerlijke foccacia, erwtensoep en bananenbrood op een gezellige markt. Na de lunch krijg ik migraine, en duik mijn bed in. Balen, want die avond is de bruiloft van mijn nicht. Gelukkig voel ik me goed genoeg om te gaan. Bij mijn ouders aangekomen, eet ik eerst mijn vaders nasi. Tijdens het feest drink ik spa rood en snack ik drie kaasvingers van het bittergarnituur.”

Zondag

“Mijn ontbijt bestaat uit een groene smoothie met spinazie. Ik moet tekst leren voor de repetities en daarna inspreken. Dit doe ik regelmatig voor kinderseries en -films. Als lunch haal ik een broodje tempeh met een koud blikje chocomelk en linzensoep op het Waterlooplein. ’s Avonds eet ik met een vriend bij de d&a Hummus bar en kies shakshuka met kip, pita en een salade met wortel en ui. Een heerlijke weekendafsluiter.”

Tekst: Kim Buitenhuis | Beeld: Ezmé Hetharia