Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Fajah Lourens over Killermindset: ‘Ik hoop dat mensen ontdekken wie ze echt zijn’

'Ik ben ook deze keer weer heel dicht bij mezelf gebleven'

Dutch Lion Awards 2023

Na haar Killerbody-bestsellers heeft Fajah Lourens nu Killermindset uit én de nieuwe podcastserie Fajah onderzoekt: verslavingen. "Ik hoop mensen bewust te maken van hun patronen, zodat ze ontdekken wie ze echt zijn", vertelt ze in de nieuwste Grazia.

Patronen

"Na driehonderdduizend boeken van Killerbody dieet verkocht te hebben, merkte ik dat het maar een klein deel van de lezers lukt om hun nieuwe levensstijl vol te houden", vertelt Fajah in gesprek met Grazia.

"De meesten vallen terug in hetzelfde patroon. Ze denken bijvoorbeeld steeds in januari: ik wil afvallen en pakken mijn boek er weer eens bij, maar het consistent volhouden lukt niet. Dit heeft vaak te maken met aangeleerde patronen. Sommigen kunnen bijvoorbeeld niet stoppen met eten, omdat ze als kind hebben geleerd altijd hun bord leeg te eten, niet voelen wanneer je vol zit en luisteren naar je lichaam. Maar het gaat over veel meer dan alleen eten.”

Bewust maken

Fajah legt uit waar ze dit soort patronen vaak terug ziet. "Bijvoorbeeld bij mensen die het altijd maar druk hebben en denken: als dit project voorbij is, ga ik het écht rustiger aan doen. Alleen lukt dit nooit, bijvoorbeeld door aangeleerde patronen zoals angst voor een (financieel) tekort – met een burn-out tot gevolg", stelt ze. "Of mensen die toch maar vasthouden aan die vaste baan en niet voor hun ondernemersdroom durven gaan, omdat ze van hun ouders hebben mee gekregen dat de zekerheid van loondienst belangrijk is. Stuk voor stuk patronen die ze niet herkennen, waardoor ze niet de echte versie van zichzelf kunnen zijn. Met Killermindset hoop ik mensen hiervan bewust te maken, zodat ze ontdekken wie ze écht zijn en waarom ze eigenlijk telkens weer niet voor zichzelf kiezen.”

Eyeopeners

Fajah vertelt ook wat het maken van het boek voor haarzelf allemaal heeft opgeleverd. "Ik ben ook deze keer weer heel dicht bij mezelf gebleven door o.a. te onderzoeken wat ik van mijn ouders heb meegekregen en overgenomen", legt ze uit. "Zo was ik eigenlijk nooit tevreden met mijn successen en altijd bezig met een volgend doel. Nu ben ik erachter dat dit is veroorzaakt door de angst om net zo te eindigen als mijn moeder: thuis met een uitkering. Ik was altijd bang voor een tekort, waardoor het nooit genoeg is en ik gejaagd door het leven ging. Ik realiseerde me ook dat mijn vader die wel veel geld had een soort voorbeeld voor me was, maar dat het niet uit zou maken hoe hard ik werk: een schouderklopje hoefde ik van hem nooit te verwachten."

Tekst: Kim Buitenhuis | Beeld: NL Beeld

Showbizz
  • 23-09-2023, Beurs van Berlage, Amsterdam, NLD. Dutch Lion Awards 2023. Op de foto: Fajah Lourens. Foto: NL Beeld / David Heukers