Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Jaimie Vaes over autisme bij zoontje Lío: ‘Ik wil niet altijd wegkijken’

'Hoe eerder we erbij zijn, hoe meer baat hij daar later bij heeft'

Jaimie Vaes (33) is ondernemer, stylist, influencer en presentatrice. Ze heeft bijna 400.000 volgers op haar Instagram. Jaimie woont op Ibiza, samen met haar zoontje Lío (4). In haar nieuwste column vertelt Jaimie hoe ze de opvoeding aanpakt als alleenstaande moeder en hoe ze omgaat met haar zoontjes autisme.

Nanny Lele

"Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik het doe als alleenstaande moeder met een drukke carrière en een jonge zoon. Ik heb daar één antwoord op: Lele. Zij is mijn nanny, maar eigenlijk veel méér dan dat. Lele is als familie, zij is onze held! Ik leerde haar kennen via een vriendin op Ibiza toen ik iemand zocht om bij te springen voor Lío. Bij onze eerste ontmoeting wist ik meteen: zij past bij ons. Ze is wat ouder, dus een beetje als een oma-figuur. Mijn eigen moeder woont namelijk in Nederland en met zijn andere oma hebben we geen contact. Lele zorgt voor Lío als ik aan het werk ben, en soms zorgt ze ook voor mij, want ze kan heerlijk koken, vult de koelkast en denkt altijd aan de nodige vitamientjes. Ik vind het heel fijn dat ik die stabiele basis op Ibiza heb voor als ik aan het werk ben. Mijn werk speelt zich veelal in Nederland af, en ik wil Lío niet altijd meeslepen op mijn reizen. We weten inmiddels dat hij een vorm van autisme heeft en dat betekent dat hij veel baat heeft bij rust en structuur."

Taboe op autisme

"De afgelopen week heb ik samen met zijn vader en Lele een aantal op maat gemaakte trainingen gehad om beter te kunnen aanvoelen wat Lío nodig heeft. Een team van specialisten is bij ons geweest en samen zijn we aan het kijken hoe we hem het beste kunnen helpen, hoe we zijn behoeftes herkennen en hem een duwtje in de goede richting kunnen geven. Het is nog niet exact duidelijk wat hij heeft, maar hij tikt veel boxjes van autisme af, en hoe eerder we erbij zijn, hoe meer baat hij daar later bij heeft. We hebben een aantal tools meegekregen uit de training en gaan nu zien of Lío bepaalde stapjes kan maken. Ik vind het jammer dat er in onze samenleving nog steeds zo’n taboe op autisme ligt. En dat mensen het snel bagatelliseren van: “Ja, maar mijn kind sprak ook pas laat.” Of: “Mijn kind deed dat ook nog niet op die leeftijd.” Ik wil niet wegkijken, want dan kan Lío er later veel problemen mee krijgen."

Moederschap en eigen vrijheid

"Er zijn ook mensen die zeggen: “Moet je dan niet thuis bij hem blijven?” Maar ik moet ook gewoon werken, wie gaat anders de rekeningen voor het gas, water en licht betalen? Ik vind het heus niet altijd fijn dat ik weg moet. Als ik het vooraf had kunnen bedenken, had ik het ook wel anders geschetst. Maar uiteindelijk moet je roeien met de riemen die je hebt, en voor Lío en mij werkt het goed zo. Ik vind mijn werk bovendien ontzettend leuk en ik denk dat het belangrijk is om naast het moederschap mijn eigen vrijheid te behouden, en ook nog gewoon Jaimie te zijn!"

Fotografie: Ruud Janssen