Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Oeh la la! 12 tekenen die erop wijzen dat je écht verliefd bent

Tijd om het verschil tussen een crush en een verliefdheid op te helderen.

Ben je al een tijdje aan het daten en krijg je steeds meer kriebels voor je crush? Zo'n beginnende verliefdheid is natuurlijk een heerlijk gevoel. Maarre, is het eigenlijk wel een verliefdheid? Of is het vooral fysieke aantrekkingskracht? Als je de volgende twaalf tekenen herkent is het duidelijk: je bent verliefd!

Verschil crush en verliefdheid

De grens tussen een crush en een verliefdheid is bijna net zo dun als de grens tussen liefde en haat. Niet altijd duidelijk, dus. Volgens relatietherapeut Dr. Chloe Carmichael hebben we bij een crush te maken met een geïdealiseerde versie van iemand. “Een fantasieversie van iemand”, zo legt ze uit aan Red Online.

Maar wat is dan wél verliefdheid? Als je de volgende tekenen ervaart, zou het maar zo kunnen dat je echt head over heels bent:

1. Je gevoelens blijven hetzelfde

Bij een crush vervagen gevoelens na verloop van tijd. Bij een verliefdheid vervagen je gevoelens niet, maar worden ze sterker en dieper, aldus social worker Irina Firstein.

2. Je geeft diegene je volle, toegewijde aandacht

Gedachten kunnen nog weleens afdwalen als je met iemand praat. Praat je juist met die ene persoon die je kriebels in je buik bezorgt? Dan is het makkelijk om het gesprek te blijven volgen en ook echt geboeid te zijn, stelt therapeut Sadie Allison.

3. Je maakt van alles bespreekbaar als jullie samen zijn

Met een crush blijven gespreksonderwerpen sneller oppervlakkig. Kun je ook diepe gesprekken met iemand voeren? Dan kan er sprake zijn van meer dan een kalverliefde. “De gesprekken kunnen erg diep zijn”, aldus Allison. “Je bent geïnteresseerd in diegene, diens dromen en passies, achtergrond, familie en hoe hij of zij is opgegroeid.”

4. Je denkt aan de toekomst

Als je verliefd op iemand bent, voelt het heel natuurlijk om na te denken over de toekomst met diegene. “Het voelt makkelijk om hierover na te denken”, licht Allison toe.

5. Je durft eerlijk en open te zijn

Het is een beetje een open deur, maar daarmee niet minder belangrijk: vertrouwen in een relatie is key. Ervaar je vlinders in je buik van een bepaald persoon en durf je hem of haar makkelijk dingen toe te vertrouwen? Dan kan dit een teken zijn van serieuze verliefdheid.

6. Je voelt niet meer de behoefte om met anderen te daten

Interesse in anderen vervaagt wanneer je verliefd bent. “Je hebt geen zin meer om met zogenoemde backup crushes af te spreken”, vertelt Allison.

7. Ook de ‘stomme’ dingen zijn samen leuk

Hekel aan de afwas doen? Opeens is het geen straf meer wanneer je het samen met die ene partner kunt doen. “Je vindt het leuk om ook simpele dingen samen te doen, zoals boodschappen doen of het eten koken”, stelt Allison. “Alleen hun gezelschap al is genoeg om van jullie tijd samen te genieten.”

8. Er voor diegene zijn is belangrijk voor je

“Als je diegene wilt helpen met dagelijkse klusjes, zoals feedback op een cv geven, dan voel je je overduidelijk meer verbonden met iemand dan slechts een gevoel van chemie”, vertelt Carmichael.

9. Er is geen sprake van ‘hard to get’ spelen

Heb je helemaal geen zin meer om spelletjes te spelen met iemand, maar wil je je gevoelens gewoon tonen? Ook dan is dat een teken dat je in love kunt zijn.

10. Je voelt je aangetrokken tot diegene

Seksuele aantrekkingskracht voelen is belangrijk om te bepalen of je verliefd bent of niet. “Een seksuele connectie is belangrijk in elke lange-termijnrelatie, omdat je ermee een krachtige vorm van intimiteit kunt uiten”, legt Allison uit. Natuurlijk hoef je niet elke dag van bil te gaan, maar die aantrekkingskracht is wel een indicator dat je head over heels bent.

11. Seks is niet alles

Allison stelde net nog dat een seksuele aantrekkingskracht belangrijk is, maar de fysieke relatie tussen jullie is niet alles. Het kan ook een teken van liefde zijn als jullie niet meteen overgaan op de daad. “Hiermee wachten kan een manier zijn om een partner te leren kennen, zonder dat seks voor verwarring zorgt.”

12. Je wilt de hele tijd bij die persoon zijn

Nog een verschil tussen een crush en een verliefdheid: bij een crush word je de aanwezigheid van een persoon snel zat. Bij een verliefdheid wil je juist meer tijd met diegene doorbrengen en meer over hem of haar te weten komen.

Bron: Happy in Shape | Beeld: Emily in Paris (Netflix)