Aha: om déze reden maken koppels vaak ruzie in IKEA

Herkenbaar?

Waar de IKEA voor sommige mensen een waar walhalla is, kan een bezoekje aan het Zweedse woonwarenhuis voor koppels soms iets minder gezellig uitpakken. Want wat blijkt? Veel stellen krijgen ruzie in de IKEA. Gebeurt dit ook altijd bij jou en je partner? Wij leggen uit wat daarvan de reden is.

Ruzie in de IKEA

Een bezoekje aan de IKEA kan zowel een leuk uitje zijn, als gewoon praktisch. Sommige mensen gaan er graag naartoe op hun vrije dag om lekker inspiratie op te doen, een gratis koffietje te drinken in het restaurant (we blijven Nederlanders!) en de dag af te sluiten met een heerlijke hotdog. Anderen gaan er naartoe omdat ze, heel praktisch, nieuwe meubels of accessoires nodig hebben.

Om welke reden koppels het woonwarenhuis bezoeken, is eigenlijk niet eens zo belangrijk, wan twat opvalt is dat ruziemaken in IKEA een dingetje is bij partners. Hoe goed de relatie ook is, ruzie op deze plek is niet ongewoon. Enig idee hoe dit komt? Een psycholoog legt het uit.

Keuzes maken

Volgens Julie Peterson, hoogleraar psychologie aan de Universiteit Utrecht is het heel simpel. “Belangrijke keuzes maken is lastig, maar als je dan ook nog samen bent met degene van wie je houdt, wordt het een onmogelijke opgave”, vertelt ze.

Gevolg

Ook is er veel keuze en ben je genoodzaakt jouw behoeften te combineren met die van je partner. En dat is lastig, want actief keuzes maken kost de hersenen energie wat tot gevolg heeft dat je sneller geïrriteerd raakt. Het gevolg? Ruzie.

Eén ding is in ieder geval wel fijn: het ligt dus niet aan jullie, maar aan de keuzemogelijkheden in de winkel. Is er iets tegen te doen? Wellicht, maar lekker ruzie maken in de IKEA kan dus ook gewoon. Of bespreek gewoon vooraf wat jullie zoeken, dat scheelt wellicht een gênant moment in het bijzijn van veel andere mensen.

Bron: Grazia archief, Cosmopolitan | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws