Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Hoe belangrijk is oogcrème in je skincare routine?

Aha!

We weten allemaal dat skincare ontzettend belangrijk is. We doen dan ook braaf elke avond onze skincare routine, die bestaat uit reinigen, toners, serums en moisturizers. Maar hoe zit het eigenlijk met oogcrème? Het maak niet standaard deel uit van elke huidverzorgingsroutine. Wij vroegen ons daarom af hoe belangrijk dit eigenlijk is.

Ingrediënten

Er wordt nog weleens gedacht dat een oogcrème verspilling van geld is en dat andere verzorgingsproducten prima werken rondom de ogen. Maar kloppen die aannames wel? Aan Stylist vertelt skincare-expert Abigail Williams er meer over. “De meeste oogcrèmes hebben dezelfde basisingrediënten als gezicht moisturizers, maar ze zijn geformuleerd met specifieke ingrediënten om veelvoorkomende klachten rondom de ogen aan te pakken.”

Betekent dit dat je een speciaal product nodig hebt voor je ogen? Niet per se. “De meeste gezichtsmoisturizers zijn geschikt voor het gebied onder je ogen en je hebt niet per definitie een apart product nodig”, vindt dermatoloog Dr. Anjali Mahto. “In het algemeen kun je een product rondom je ogen gebruiken als het geschikt is voor je gezicht.”

Veroudering tegengaan

Een oogcrème hoeft dus niet per se, maar het kan ook geen kwaad. Dus in hoeverre zou je dan toch resultaat kunnen merken als je een oogcrème gebruikt? Dr. Mahto legt uit dat je realistisch moet blijven in je verwachtingen. “Geen enkele hoeveelheid oogcrème zal leeftijdsgerelateerde kwaaltjes als slappe oogleden verbeteren, ongeacht wat het product ook belooft.”

Dr. Mahto benadruk dat het in dat geval beter is om te investeren in een goede SPF. “De huid rondom de ogen is gevoelig voor schade door de zon en een moisturizer kan de huid wel tijdelijk ontdoen van fijne lijntjes, maar een SPF rondom je huid smeren is vitaal om vroegtijdige veroudering te voorkomen.”

Toch gebruiken

Hoewel bovenstaande niet echt een strong case maakt voor oogcrème, kan het smeren van een dergelijke crème toch wel z’n voordelen hebben. “Wat oogcrèmes niet kunnen, is het verwijderen van fijne lijntjes, rimpels, wallen en hangende oogleden. Maar met de juiste oogcrème kun je wel tekenen van vermoeidheid, dofheid en uitdrogingslijnen wel verminderen”, aldus huidexpert Nicolas Travis. Zo zit het dus!

Bron: Marie Claire, Stylist UK | Beeld: Adobe Stock