Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Mark Baanders over deelname Expeditie Robinson: 'Traumatische ervaring'

'Je hebt zo veel aan elkaar blootgegeven'

Het huidige seizoen van Expeditie Robinson is in volle gang en een van de absolute spraakmakers van dit seizoen is Mark Baanders. Mark heeft zich tot een echte publieksfavoriet gekroond, maar zelf zag hij dat heel anders. Sterker nog, bij de podcast Borrelpraat vertelt hij zelfs dat hij zijn deelname traumatisch vond.

Heftige deelname

Dat het op Expeditie Robinson soms flink aanpoten kan zijn, weet Mark Baanders maar al te goed. Hij belandde al snel op Afvallerseiland, waar hij een poos moest verblijven. Afgelopen zondag wist hij toch een plek bij het samensmeltingsdiner te bemachtigen.

"Zo weinig eten, op die manier moeten leven en slapen, is gewoon een traumatische ervaring", vertelt Mark bij Borrelpraat. "Je kruipt enorm dicht naar elkaar toe. Allemaal mensen die je op het perron of in de bar nooit zou aanspreken, die zie je opeens naakt naast elkaar kakken."

Sterke band

Hoewel je als eilandgenoten eigenlijk concurrenten van elkaar bent, krijg je ook een band met elkaar. "Je hebt het over verhalen, onverwerkt verdriet wat daar opeens naar boven komt. Je deelt verhalen die je moeilijk vindt, waar je zelf nog niet eens een antwoord op hebt gevonden. Al die verhalen weten je beste vrienden nog niet eens." Toen de opnames eenmaal voorbij waren, wilde Mark het liefst dan ook even wat afstand van de overige kandidaten.

Maar, bij de persdag liep hij ze toch weer tegen het lijf. "Ik had in een keer zo'n gevoel van: oeh, ik hoef die mensen heel lang niet meer te zien", vertelt hij. In zijn tegenspelers ziet hij namelijk zijn 'naakte zelf' terug, legt hij uit. "Je hebt zo veel aan elkaar blootgegeven. Heel veel mensen daarvan gun ik al die heel persoonlijke verhalen helemaal niet, maar die zijn er gewoon uitgekomen." Al met al heeft hij in ieder geval een paar goede vrienden, of nouja: kennissen eraan over gehouden.

Bron: RTL Nieuws, Borrelpraat | Beeld: Expeditie Robinson