Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Aha! Waarom je niet met de verwarming aan moet gaan slapen

Makes sense...

Hoe lekker is het om tijdens de koude wintermaanden 's avonds lekker in een verwarmde kamer onder dekens te kruipen? Dit is heel verleidelijk, maar toch kun je dit beter niet doen. We vertellen je waarom.

Slechte nachtrust

Er is niets vervelender dan 's ochtends wakker worden in een te koude kamer. Je stapt je bed uit en het liefst wil je meteen weer onder de lakens kruipen. Toch is het beter om wakker te worden in een koude kamer, dan in een te warme kamer. Als je met de verwarming aan slaapt, duurt je nachtrust namelijk korter.

Blijkbaar slaap je namelijk korter in een verwarmde kamer. Daarnaast is het moeilijk om in een warme kamer in slaap te vallen en word je vaker moe wakker. Enne, het is ook gewoon goedkoper om de verwarming 's nachts uit te zetten!

Droge lucht

Hoe dat komt? Als je de verwarming hebt opengedraaid, wordt de lucht in de kamer droger. Droge lucht kan leiden tot benauwdheid of hoestbuien. Als je in slaap wilt vallen, is het belangrijk dat je lichaam wat kan afkoelen. Ben je moe? Dan daalt je temperatuur door de aanmaak van melatonine. Als je kamer tropisch warm is, moet je lichaam harder werken om in slaap te vallen en wordt de aanmaak van melatonine geremd. Bij te droge lucht kan deze nachtrust dus worden verstoord. En good to know: melatonine vertraagt het verouderingsproces. Slaap je in een te warme kamer? Dan wordt je blijkbaar sneller oud. Oei, dat wordt voortaan dan toch maar even een extra deken uit de kast trekken!

Welke temperatuur is dan de beste temperatuur om in slaap te vallen? Je kamertemperatuur kan het beste rond de 18 graden Celsius zijn. Zet je verwarming vlak voor het slapengaan uit en sleep well!

Bron: Cosmopolitan, RTL Nieuws | Beeld: Dynasty