Linda de Munck draagt al jaren geen beha meer: ‘Ik werd zelfverzekerder’

'Ik heb kleine borsten en dus helemaal geen beha nodig, waarom zou ik het dan dragen?'

De bra is uit: steeds meer vrouwen kiezen ervoor om beha-loos door het leven te gaan. Een feministisch statement of postpandemie comfort?

Bye Bye Beha

Ooit was de beha een essentieel onderdeel van onze dagelijkse outfit, maar anno 2023 lijkt de zogenoemde bustehouder steeds minder belangrijk te worden. In de modewereld was-ie al een tijdje geloosd. Actrice Florence Pugh maakte afgelopen maand nog een spraakmakend fashion statement in haar doorschijnende Valentino-jurk, waarin haar tepels duidelijk zichtbaar waren. En ze is absoluut niet de eerste celebrity die beha-loos op een rode loper of mode-event verschijnt. Ook in het straatbeeld zien we steeds meer vrouwen zonder; ban the bra was nog nooit zo actueel.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Florence Pugh (@florencepugh)

In de prullenbak

Het is niet de eerste keer in de geschiedenis dat de beha aan populariteit inboet. Tijdens de Women’s Liberation Movement in de jaren zestig werd de beha symbolisch in de prullenbak gegooid. En ook tijdens de Free the nipple campagne in 2012 gingen vrouwen de discussie aan over de beha.

Anno nu zien we dat vooral de generatie jonge vrouwen de beha liever ziet gaan dan komen. Presentatrice en taboe-doorbreker Linda de Munck draagt al jaren geen beha meer en volgt de trend op de voet. “De beha daalt absoluut in populariteit. Ik ben zelf in 2017 gestopt met het dragen. Het begon voor mij als een statement. Ik werd zelfverzekerder en feministischer en dacht: wat een onzin, ik heb kleine borsten en dus helemaal geen beha nodig, waarom zou ik het dan dragen? Vrij snel daarna merkte ik ook dat ik het veel mooier vond staan. Bij mezelf, maar ook bij andere vrouwen”, vertelt ze in de nieuwste Grazia.

Vrijheid

Wanneer je een vrouw vraagt wat ze als eerste uittrekt als ze thuiskomt, zal dat negen van de tien keer haar beha zijn. Na de pandemie heeft comfort een belangrijke plaats ingenomen in de garderobe van vrouwen en daar lijkt minder ruimte te zijn voor een oncomfortabele bustehouder. Linda: “Er is zeker een bepaalde mate van comfort blijven hangen na de pandemie en naar mijn idee is dat alleen maar heel goed. Als je die beha het liefst zo snel mogelijk uittrekt, kun je je gaan afvragen waarom je hem eigenlijk draagt. Als jij daar een duidelijk antwoord op hebt is dat heel fijn, maar als je het eigenlijk niet weet, is dat een goede basis om eens te experimenteren met ‘zonder’.”

Hoewel het een belangrijke aanleiding is, heeft de beha-lozing niet alleen te maken met comfort. Volgens Linda is vrijheid de grootste beweegreden. “Ik denk dat veel vrouwen een statement willen maken, vaak ook vanuit een feministisch overtuiging. Een beha is iets dat het patriarchaat heeft opgelegd aan vrouwen. Steeds minder vrouwen hebben behoefte om aan die opgelegde regels te voldoen. De ophef over het niet dragen van een beha of het laten zien van je tepels gaat over het seksualiseren van vrouwenlichamen.”

Vrouwentepel

De zichtbaarheid van de vrouwelijke tepel is de grootste reden van ophef, aldus Linda. Dat zie je volgens haar ook terug in het feit dat vrouwentepels op Instagram nog steeds niet zijn toegestaan. “De mannelijke tepel mag zichtbaar zijn, maar de vrouwelijke tepel wordt verwijderd. Dat is gewoon absurd. Een vrouw die haar tepel laat zien, vinden we sletterig. We hebben dat onderdeel van het vrouwelijke lichaam zelf zo geseksualiseerd. We lijken te zijn vergeten dat die borsten er zitten omdat ze een biologische functie hebben. Het lozen van de beha heeft naar mijn idee vooral te maken met het feit dat we klaar zijn met dat sociale construct dat vrouwen is opgelegd.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door LINDA DE MUNCK 🍑 (@linnndademunck)

Daarnaast bewegen we volgens Linda ook meer richting een ruimdenkend tijdperk. “Er zijn golfbewegingen op het gebied van preutsheid. We zijn naar mijn idee bijna over de piek heen, waarna we dus richting een vrijere periode gaan.” De jonge generatie past volgens Linda heel goed in dit tijdperk. “Gen Z is careless. Zij maken zich veel minder druk om het laten zien van hun lichaam. Dat zie je bijvoorbeeld ook in de manier waarop zij zich kleden: low waisted broeken met cropped tops, zonder beha. Geweldig.” Deze nieuwe generatie omarmt het niet dragen van de beha en is zich ook bewust van de feministische basis, zo meent zij. “Jonge vrouwen hebben gelukkig heel goed door dat ze mogen dragen wat ze willen en dat een blote outfit niet betekent dat ze om aandacht vragen.”

Zelfverzekerder

Deze ontwikkeling gaat volgens Linda hand in hand met body positivity. “Het is méér dan het weglaten van een kledingstuk. Je ziet dat vrouwen die geen beha dragen hun lichaam accepteren en zelfverzekerder zijn. Wat maakt het uit als je borst een beetje hangt? Dat is de natuurlijke vorm en die mag je absoluut laten zien.” Linda beseft ook dat het niet voor iedereen even makkelijk is om geen beha te dragen. “Als je fysieke ongemakken ervaart, kan het juist heel fijn zijn om wél die beha te dragen. Maar als je het alleen doet om de vorm te veranderen of je tepel te bedekken, lijkt mij dat niet de juiste motivatie. In dat geval zou ik vrouwen aanmoedigen: omarm de beha-loze trend!”

Tekst: Marcella Cazzato | Beeld: Instagram Linda de Munck

Laatste nieuws