Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

8 redenen om wel te gaan hardlopen

Ook delen we tips met je om het hardlopen nog makkelijker te maken.

Untitled design - 1

Geen mooi weer, vermoeid zijn of niet de juiste spullen hebben: het zijn enkele excuses die we gebruiken om niet te gaan hardlopen. En hoewel we nog wel een paar redenen kunnen verzinnen, blijkt dat 81% van runners in Europa dol is op het gevoel dat ze krijgen na het hardlopen. Dit blijkt uit onderzoek van Brooks.

Bewegen

Ook bleek uit het onderzoek dat 65% van de hardlopers hardlopen meer vindt dan slechts een sport. Dit komt met name door de vele gezondheidsvoordelen die hardlopen met zich meebrengt. Welke voordelen dat allemaal zijn? Komen ze:

  1. Hardlopen maakt je hoofd leeg

Wist je dat je na zo’n vijftien minuten hardlopen per dag al meer ontspannen bent?

2. Het vermindert stress

Tijdens het hardlopen komt endorfine vrij. Dit hormoon staat ook wel bekend als het gelukshormoon: een middel dat perfect werkt tegen stress. Als je endorfine aanmaakt, voorkom je bovendien dat je cortisol aanmaakt. Dat is dan weer een stresshormoon.

3. Je wordt vrolijker

Bovengenoemde punt is dan ook de reden waarom je vrolijker wordt van hardlopen.

4. Me-time

Hardlopen is de perfecte gelegenheid voor me-time in de buitenlucht.

5. Hardlopen verbetert het (fysieke) welzijn

Je verbrandt lekker calorieën en werkt aan je conditie.

6. Creativiteit booster

Zoals mensen onder de douche soms opeens ideeën krijgen, geldt dat ook voor tijdens het hardlopen. Ideaal!

7. Hallo beter geheugen

Wist je dat beweging de activiteit van de hippocampus verhoogt? Een belangrijk onderdeel van het geheugen van de hersenen. Door te gaan hardlopen, kun je deze hersenspieren in de loop der tijd versterken, waardoor je geheugen beter wordt.

8. Betere nachtrust

Voor een onderzoek van de Northwestern University werden slechte slapers zo’n drie keer per week op de loopband gezet om te hardlopen. Dit deden ze zestien wekenlang. Na die zestien weken sliepen ze 45 minuten per nacht meer.

Bovenstaande punten zijn redenen waarom maar liefst negen van de tien hardlopers vaker wil hardlopen. Toch zijn er ook redenen waarom mensen niet gaan hardlopen.

Leuker maken

Hoewel hardlopen om bovengenoemde redenen goed voor je is, is hardlopen niet voor iedereen een hobby. Zo blijkt uit het onderzoek van Brooks dat maar liefst 46% van de hardlopers gaat rennen om te trainen – en niet omdat ze het per se leuk vinden. Maar hoe kun je het hardlopen leuker maken voor jezelf? Door de obstakels weg te nemen.

Hoewel meer dan de helft van de hardlopers van hardlopen houdt, stuiten ook zij nog weleens op obstakels als ze hun ideale loopje willen vinden. Zo gaf 71% van de ondervraagden tijdens het onderzoek aan dat ze het moeilijk vinden om comfortabele hardloopschoenen te vinden, en ook 64% vindt het moeilijk om de juiste maat te vinden.

De ideale schoen vinden

Gelukkig hoeft het niet moeilijk zijn om de ideale schoen te vinden. Wel moet je een paar dingen voor jezelf helder hebben, zoals: Hoeveel kilometer wil je wekelijks lopen? Train je in de gym of juist op onverharde wegen? Heb je en blessure (gehad), en hoe staan je voeten als je loopt?

Dat zijn best wat dingen om rekening mee te houden. Vind je het lastig om op basis van die info te bepalen welke schoen je dan moet kiezen? Brooks to the rescue. Als onderdeel van de wereldwijde campagne Find YOUR Run, helpt Brooks Running hardlopers van alle leeftijden en niveaus om hun beste schoenen en uitrusting te vinden. Met de campagne moedigt Brooks Running hardlopers onder meer aan om een professionele loopanalyse te laten doen – een service die ze bij de meeste hardloopwinkels in Europa aanbieden. Ook maakt Brooks Running het middels de Shoefinder een eitje om de juiste schoenen voor je voeten te vinden. Easy does it!

Eigen ervaring

Grazia's Christel kon wel een paar nieuwe hardloopschoenen gebruiken, en besloot online de Shoe Finder te doen om de juiste hardloopschoen te vinden. Dit waren haar bevindingen:

“Ik ben vast niet de enige die het sporten opeens een stuk leuker vindt als ze nieuwe kleding of schoenen heeft. Ik loop al ruim een jaar op dezelfde schoenen, en gebruik die niet alleen om te hardlopen, maar ook om te trainen. Mijn schoenen zijn dus ruim aan vervanging toe. Wist je dat je namelijk na elke 1000 kilometer je schoenen moet vervangen? Ook is het belangrijk om je schoenen rust te geven als je meer dan drie keer per week gaat hardlopen.”

“Om de juiste schoenen voor mij te vinden besloot ik de Shoe Finder te gebruiken. Ik moet vragen beantwoorden als: ‘Hoeveel loop je per week?’ en ‘Hoe lang loop je?’, maar ook vragen waar ik niet eerder over had nagedacht zoals: ‘Hoe staan je voeten als je loopt?’ En ‘Hoe gebalanceerd voel jij je op je dominante been?’ Wat prettig is, is dat bij elke vraag een uitleg staat. Voel je je bijvoorbeeld niet stabiel als je op alleen je dominante been staat? Dan heb je een schoen nodig die extra support biedt.”

“Als ik alle vragen heb doorgelopen, krijg ik mijn ideale schoen te zien. De Levitate GTS 6 voor vrouwen. Dit is een schoen die veel support geeft en ideaal is voor beginners.”

Levitate GTS 6 - €170

Tijdens het hardlopen

“Als de schoenen binnen zijn, kan ik het niet laten om ze meteen aan te trekken. Het valt me meteen op dat mijn voet heel stevig in de schoen zit – zonder dat-ie te klein is. Dat een schoen zo’n stevige support biedt, was ik door mijn oude hardloopschoenen bijna niet meer gewend.”

“Ik ben iemand die eigenlijk altijd kleine stukken gaat lopen. Zo’n drie kilometer. Tijdens het hardlopen bevalt mijn nieuwe schoen echter zo goed, dat ik meteen voor bijna vier kilometer ga. Wat ik heel fijn vind aan deze schoon is dat ik me goed kan afzetten. Daardoor lijkt het hardlopen een stuk makkelijker te gaan.”

“Samen met mijn collega’s doe ik in oktober mee aan de vier mijl. Ik zal dus nog wel even hard moeten trainen om in oktober een mooie tijd neer te zetten, maar dankzij deze schoenen ben ik alvast een stapje dichterbij mijn doel.”

Bron: Brooks | Beeld: Brooks