Hoeveel geld geef je het bruidspaar cadeau op hun bruiloft?

Overigens ben je nooit verplicht om een bepaald bedrag te schenken.

Als je als (dag)gast aanwezig mag zijn op de grote dag van je beste vriendin of die leuke collega is dat een hele eer. Uiteraard wil je niet met lege handen aankomen op de bruiloft. Velen kiezen ervoor om een envelop met geld te geven, maar hoeveel ‘hoor’ je het pasgetrouwde stel eigenlijk te geven?

Categorieën

First things first: je bent niet verplicht om een bepaald bedrag te geven als een stel gaat trouwen. Niemand kan in jouw portemonnee kijken en voor jou bepalen wat je kunt missen. Het is dus helemaal aan jou hoeveel geld je iemand wil geven. Vind je het echter fijn om te weten wat de richtlijnen ongeveer zijn? Die hebben we hieronder voor je verzameld.

Categorieën

In principe kun je jezelf in één van de drie categorieën van bruiloftsgasten verdelen:

  1. Collega’s en kennissen
  2. Vrienden en familie
  3. Naaste familie en beste vrienden

Nu hoort er bij geen enkele categorie een vast bedrag; het gaat er in de eerste plaats om wat je zelf kunt missen. Je hebt wellicht al geld uitgegeven op het vrijgezellenfeest, een outfit omdat de dresscode daarom vraagt en kosten om af te reizen naar de locatie.

Bedragen

Over het algemeen schenken de meeste mensen collega’s en kennissen een bedrag tussen de €20 en €50. Deze kosten hangen dan weer af van of je in je eentje komt (dan is €20 een prima bedrag) of met z’n tweetjes. Vaak blijft dit bedrag wat lager, aangezien kennissen en collega’s meestal geen daggasten zijn.

In de categorie vrienden en familie wordt meer geven: tussen de €35 en €50 per persoon. Stellen geven samen nog weleens €100 aan het pasgetrouwde paar. Tenslotte krijgen beste vrienden en naaste familie van de meeste mensen tussen de €50 en €150.

Conclusie

Het belangrijkste is dat je geeft waar je je goed bij voelt en wat je je kunt veroorloven, óók als dit veel hoger of lager dan de ‘richtlijnen’ is. Het bruidspaar heeft je tenslotte uitgenodigd omdat ze je er graag bij willen hebben en niet omdat je met een envelopje aan komt zetten.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: Unsplash (Al Elmes)

Laatste nieuws