Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Loiza Lamers was voorbeeld voor Miss Nederland Rikkie Kollé

'Er zijn nu deuren geopend'

Onlangs werd Rikkie Kollé gekroond tot Miss Nederland, maar in 2018 was ze ook al eens te zien op televisie. Toen deed ze namelijk mee aan Holland's Next Top Model en schopte ze het tot de finale. In gesprek met RTL rondom Pride deelt de beauty dat niemand minder dan Loiza Lamers haar grote voorbeeld was.

Loiza als voorbeeld

"Ik heb Loiza zeker als een voorbeeld gezien tijdens Holland's Next Top Model, en ook daarvoor", deelt Rikkie. "Zij won natuurlijk als eerste transvrouw deze wedstrijd. Ik weet nog dat ik als klein tienermeisje op de bank zat en zag dat Loiza had gewonnen, dat ik zelf ook echt moest huilen van blijdschap en dat ik ook gewoon wist van: er zijn nu deuren geopend. "Dat is zeker voor mij een drive geweest om een aantal jaar later ook op te geven."

Verhaal delen

Rikkie was nog maar 17 jaar oud en kwam net van de middelbare school af toen ze meedeed aan HNTM. "In aflevering zes, als ik het goed heb, heb ik mijn verhaal verteld", blikt ze terug. "Ik weet nog dat het voor mij heel emotioneel was, omdat ik niet gewend was om daarover te spreken. Dus bij de eerste woorden schoot ik gelijk al vol, omdat ik nog heel gevoelig en onzeker was daarin", vertelt ze. "Maar ik wist wel dat mijn verhaal gedeeld moest worden, en zeker op zo'n platform als Holland's Next Top Model vond ik het heel belangrijk daar iets over te delen."

Zelf ook een voorbeeld

Jaren geleden zag ze Loiza als voorbeeld, maar inmiddels is Rikkie zelf een voorbeeld geworden voor veel mensen. "Van jonge kinderen kreeg ik zeker de terugkoppeling dat ze mij als voorbeeld zagen of als rolmodel. Dat heeft mij eigenlijk vanaf de dag dat ik meedeed aan HNTM tot aan het heden heel veel voldoening gegeven", vertelt ze. "Ik ben heel blij dat ik zoveel mensen daarmee heb kunnen inspireren. Want ik weet gewoon dat het ook gewoon nog een hele erge minderheidsgroep is op gebied van acceptatie. Dus ik vind dat het gedeeld moet blijven worden en ik ben er alleen maar dankbaar voor dat die boodschap overkomt." You go, Rikkie!

Bron: RTL Boulevard | Beeld: NL Beeld