Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Miss Nederland Rikkie Kollé: ‘Pride is voor iedereen'

Van 1 tot en met 6 augustus vindt Pride Amsterdam plaatst. Een week waarin we tijdens diverse evenementen en feestjes vieren dat je kunt zijn wie je wil zijn en mag houden van wie je wil houden. Onze kersverse Miss Nederland Rikkie Kollé heeft veel zin in deze week, maar wil ook graag benadrukken waarom Pride zo belangrijk is.

Pride Amsterdam

“Ik kijk enorm uit naar Pride Amsterdam”, vertelt Rikkie enthousiast als we met haar bellen. “Het wordt echt een feestje. Tijdens de Canal Parade sta ik als Miss Nederland op een heel leuke boot. Daar kijk ik enorm naar uit.”

Tijdens Canal Pride is het maar al te leuk om mee te varen op een boot – wat je geaardheid ook is. Vorig jaar verschenen echter berichten op social media dat er voor de community zelf niet altijd ruimte was om mee te varen, omdat heteroseksuele CIS-personen ook een plek op de boot wilden. Is het belangrijk om je plek dan ook af te staan aan iemand uit de LHBTIQ+ community? “Nee, daar ben ik het niet mee eens”, stelt Rikkie. “Pride is voor iedereen. Natuurlijk staat Pride in het teken van de regenboog community, maar dat betekent niet dat je als cis-vrouw die op mannen valt niet welkom bent. Iedereen is welkom op Pride, zolang je maar een eenheid vormt en altijd respect hebt voor elkaar.”

“Mensen denken weleens dat de community alleen maar dingen met elkaar wil doen, maar dat is niet zo. Wij willen een eenheid vormen met iedereen. We moeten elkaar omhoog liften in plaats van naar beneden halen. Op Pride is er geen ruimte voor negativiteit. Everyone loves en daar gaat het om.”

Onwetendheid

Pride is nog steeds ontzettend nodig, vindt Rikkie. Zo is er nog lang niet altijd begrip voor de hele community. “Er zijn weleens heteromensen die zeggen dat ze worden buitengesloten of dat ze dan ook een ‘heterodag’ willen. Daar kan ik me best over opwinden. Voor hetero cispersonen is er niet zoveel aan de hand. Over het algemeen kunnen zij elke dag zijn wie ze willen zijn. Voor de community ligt dat anders. Zulke opmerkingen komen echt voort uit onwetendheid.” En die onwetendheid raakt weleens een snaar bij de nieuwe Miss. “Er moe van worden, is een groot woord, maar het voelt elke keer wel als een teleurstelling. Ik denk weleens: snappen jullie het niet of wil je het niet snappen?”

Maar wat zouden mensen die niet tot de community behoren, kunnen doen om hier verandering in te brengen? “Ik denk dat het allemaal echt niet zo moeilijk hoeft te zijn. Laat een man die op mannen valt gewoon gelukkig zijn. Waarom zou een buitenstaander zich zo moeten vastklampen aan ‘de norm?’ Liefde is liefde! Je hoeft iemands keuze eigenlijk alleen te respecteren. Laat iedereen in elkaars waarde. Daarmee kom je al heel ver. Laten we elkaar lekker met rust laten en elkaar geluk gunnen.”

Ook tipt Rikkie mensen om zich te verdiepen in de regenboog- en queercommunity. “Verdiep je eens in wat queer betekent. Lees je in. En daarvoor hoef je echt niet honderden boeken te lezen. Soms kan ik me erover verbazen hoe weinig mensen lijken te weten. Toen ik Miss Nederland werd las ik onder een bikinifoto de opmerking: ‘Ze heeft haar pik verstopt.’ Maar realiseren mensen dan niet dat er – godzijdank – operaties bestaan? Het lijkt wel alsof sommige mensen onder een steen leven. Dus voor je iets roept: lees je in. En denk na voor je iets zegt.”

Beeld: William Rutten