Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

SPF30 of SPF50: Wat zijn de verschillen precies?

Wij hebben het antwoord!

Je huid is o zo kostbaar, want je hebt er maar één. Goed beschermen dus, maar hoe? En dan nog de allergrootste vraag: wat zijn de verschillen tussen verschillende SPF's? Wij hebben daar gelukkig het antwoord op!

UVA en UVB

SPF50 is de hoogste beschermingsfactor, maar toch verschilt dit niet veel met SPF30. Een SPF50 beschermt voor 98 procent en een SPF30 voor 96,6 procent. Juist, da’s een klein verschil. Bovendien blijkt dat veel mensen zich met SPF50 te veilig wanen waardoor ze zich minder vaak insmeren, en alsnog verbranden. Overigens zegt een SPF alleen iets over UVB-straling en niets over UVA. Check dus altijd of je zonnebrand beschermt tegen zowel UVA als UVB.

Nadelige effecten

Er zijn ook steeds meer onderzoeken die wijzen op de nadelige effecten van blauw licht. Dat kan er namelijk voor zorgen dat je huid sneller veroudert. Maar gelukkig is ook daar iets tegen te doen, dankzij het ingrediënt ijzeroxide. Vaak staat op de verpakking of het product beschermt tegen blauw licht, maar je kunt altijd even op de ingrediëntenlijst lezen of er ijzeroxide inzit. Sowieso moet je je – welke factor je ook kiest – elke twee uur opnieuw smeren. En ook na een duik in het water moet je opnieuw de zonnebrandcrème erbij pakken. Uit onderzoek blijkt dat elke factor (waterresistent of niet) na aanraking met water minder goed beschermt.

In de allernieuwste Grazia beantwoorden we nog vijf prangende vragen (met antwoorden) over zonnebrand. Plus de nieuwste zonproducten om je huid mee te beschermen. Hello sunshine!

Beeld: Adobe Stock