Iris van Herpen over jurk voor Beyoncé: ‘700 uur aan werk’

De Nederlandse modeontwerpster had de eer om een jurk voor de zangeres te maken.

Het is je vast niet ontgaan: afgelopen weekend stond Beyoncé met haar Renaissance Tour in Amsterdam. De zangeres blies iedereen omver met haar stem én met haar looks. Enne, één van haar outfits was wel heel bijzonder, want Iris van Herpen had de eer om voor Queen B een jurk de maken.

Trots

“Ik ben heel erg trots dat we iets hebben mogen maken voor haar, het is al een droom voor een langere tijd geweest”, vertelt Iris vol trots aan RTL Boulevard. Als Beyoncé zaterdag in de ArenA verschijnt in een jurk van de Nederlandse modeontwerpster, wordt ze overspoeld met complimenten en felicitaties. Eén daarvan kwam uit een wel heel onverwachte hoek en was daarom extra bijzonder. “Dat de moeder van Beyoncé het ‘de mooiste jurk’ noemt, dat is het grootste compliment dat ik heb gehoord.”

Schetsen

Met een team van twintig mensen werkte Iris de afgelopen zeven weken dag en nacht aan de jurk voor Queen B. “We hebben nauw contact gehad met de stylist”, aldus Iris. “Ze hadden wat jurken doorgestuurd die ze mooi vonden en het concept van de Renaissance Tour uitgelegd, dus toen ben ik gewoon gaan schetsen”, vertelt ze over het proces. Uiteindelijk was het heel snel duidelijk welke jurk het moest worden. “We hebben meerdere schetsen laten zien en toen was dit toch wel echt de schets waar ze verliefd op werd.”

700 uur werk

Nadat Beyoncé een schets had gekozen, kon Iris aan de slag. Helaas had de wereldster geen tijd om zelf te komen passen in het atelier, maar ook daar is een oplossing voor. “We hebben vooral fittings gedaan op haar body double. Dat is ook in timing het handigst, omdat zij natuurlijk all over the world is.” In de bijzondere jurk zit maar liefst 700 uur aan werk. “Alles is met de hand gemaakt, iedere millimeter. En het moet natuurlijk helemaal perfect op haar lichaam”, aldus de ontwerpster. “De moeilijkheid van deze jurk zat hem in de transparantie. We wilden de jurk er echt uit laten zien alsof het onzichtbaar op haar lichaam zit. Dus daar zit heel veel tijd in.”

 

Mee op tour

Normaal kost het vier maanden om zo’n bijzondere creatie te maken, maar Iris had slechts zeven weken. Gelukkig was al het werk niet slechts voor twee shows. De jurk gaat namelijk mee op tour en wanneer de zangeres er zin in heeft, kan ze ‘m weer uit de kast trekken in een ander land. Of Iris zelf ook in de zaal stond zaterdag? “Ik durfde niet live te gaan kijken”, lacht ze. “Omdat ik dan te zenuwachtig ben over de jurk, dus ik heb het allemaal online gevolgd en dat voelt iets veiliger.”

Bron: RTL Boulevard, Instagram @irisvanherpen | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws