Rick Brandsteder blikt terug op verslaving in Het Perfecte Plaatje

'Het was zaak om in lijn met mezelf te komen'

Rick Brandsteder heeft een tijd lang gekampt met verslavingen, maar eind vorig jaar gooide hij het roer om. De presentator besloot naar een afkickkliniek te gaan om van zijn verslavingen af te komen. Kort daarna vertrok hij naar Zuid-Afrika voor de opnames van Het Perfecte Plaatje op Reis. In de aflevering van gisteravond blikt Rick terug op die periode.

De dag plukken

In de aflevering van gisteren moet de fotografen vroeg hun bed uit, om foto’s te maken van vogels in een botanisch park. In gesprek met presentator Tijl Beckand vertelt Rick dat hij dit nu anders beleeft. “Een aantal maanden geleden was ik hier met een verrotte kop aan begonnen: ik ging geen feestje of partijtje uit de weg”, vertelt hij eerlijk. Gelukkig staat hij nu weer heel anders in het leven. “Als je dan helemaal fris en helder wakker wordt, dan is het je gordijnen opengooien en de dag plukken.”

Verdoven

De opnames vinden plaats in het prachtige Zuid-Afrika, en dat is ook het land waar Rick is afgekickt. “Het was een soort ratrace waar je altijd aan meedoet”, blikt hij terug op zijn verslaving. “Als kind ben ik al met een bekende vader opgegroeid. Daardoor ben ik op de autofocus gegaan en heb ik mezelf eigenlijk nooit scherp gesteld”, legt hij uit met mooie fotografie-metaforen.

“Ik ben in die tijd van mezelf verwijderd geraakt. Dit is niet wat ik wil en op deze manier gaat het niet de goede kant op. Als je dat dan ook nog een keer probeert te verdoven, dan ga je helemaal weg”, stelt de presentator. “Het was zaak om in lijn met mezelf te komen.”

Safe place

En daarom wilde Rick van zijn verslavingen af. “Dat is aardig gelukt. Maar ik besef ook dat het in die kliniek een safe place is”, zegt hij eerlijk. “Nu begint het echte werk. Ik ga goed en ik ga ook niet te hoog van de toren blazen. Ik doe alles lekker relaxed, zoals ik deze dag ook ga beleven.” En dat lukt hem goed, want de vogelfoto die hij maakt scoort maar liefst een 8,5 – en daarmee de eerste plaats. You go, Rick!

Bron: Het Perfecte Plaatje op Reis, RTL Boulevard | Beeld: NL Beeld 

Laatste nieuws