Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Miley Cyrus is back! ‘Wil altijd met de tijd mee blijven gaan’

'Hopelijk is mijn nieuwe album daar het bewijs van'

NBC Upfronts Outside Arrivals - NYC

Miley Cyrus is terug! Tien jaar nadat ze haar brave imago met een sloopkogel van zich af beukte, voelt ze zich sterker dan ooit. En dat laat ze horen op haar nieuwe album Endless Summer Vacation, dat vandaag, 10 maart, uitkomt.

Wild child

Miley Cyrus werd afgelopen november dertig en lijkt eindelijk haar wilde haren van zich afgeschud te hebben. Of moeten we zeggen: wilde twerking moves? Braaf zal de voormalige Disney-ster nooit worden, maar ze eigende zich een totaal nieuwe levensstijl toe, zonder drank en drugs en met dagelijkse meditaties en yogaroutines om zowel lichamelijk als mentaal gezond te blijven. Wie had dat tien jaar geleden kunnen bedenken toen ze in haar ondergoed op een sloopkogel haar monsterhit Wrecking Ball de hitlijsten in stootte en daarmee haar keurige Hannah Montana-verleden voorgoed achter zich liet. Datzelfde jaar twerkte ze met Robin Thicke op het podium bij de MTV VMA’s en stak ze haar tong uit naar elke fotograaf die haar op gevoelige plaat wilde vastleggen. Het bracht haar succes – en terecht, want aan talent heeft het Miley nooit ontbroken. Maar Miley werd ook moe van altijd maar Miley Cyrus zijn, een wild child dat overal tegenaan moest schoppen.

Records verbroken

Haar inner wild child is er nog steeds, maar haar rebelse uitspattingen stopt ze anno 2023 vooral in haar muziek. Zo bracht ze in januari haar nieuwe single Flowers uit, waarmee ze alle Spotify-records verbrak door meer dan honderd miljoen (!) streams in een week te halen. Daarnaast stoomde de single in zowel Amerika als Engeland direct door naar de eerste plaats van de hitlijsten, en was het nummers ook in Nederland in no time Mileys best scorende hit. Zelf probeert de zangeres niet te veel te kijken naar statistieken of het aantal streams. “Ik wil niet afhankelijk zijn van succes of cijfers, want vaak is het toch niet goed genoeg voor mij. Wat telt is het plezier wat ik zelf haal uit mijn muziek maken”, zei ze.

De verwachtingen voor haar nieuwe album Endless Summer Vacation (de opvolger van Plastic Hearts uit 2020) zijn alvast groot. Miley omschrijft de plaat, die op 10 maart uitkomt, zelf als haar ‘love letter to LA’. Hoewel het eerste nummer al de belofte geeft dat ze afrekent met nasty relaties uit het verleden, wil ze hier zelf niet de focus op leggen. Miley wil vooral laten zien hoe ze als mens gegroeid is en ‘hoe ze haar kracht hervond toen ze zich focuste op haar fysieke en mentale gezondheid’, zo valt te lezen in de biografie. Maar de zangeres kennende zal ze zeker nog wel haar stijlvol gemanicuurde klauwtjes uitslaan en een flinke dosis girlpower uitdragen.

New year, new Miley

'New year, new Miley', schreef de zangeres aan het begin van het nieuwe jaar op haar Instagram. Ze beloofde in 2023 beter naar andere mensen te luisteren, een tip van goede vriendin, peetmoeder en mentor Dolly Parton, en bovenal om altijd haar open en eerlijke zelf te blijven. Heeft dertig jaar worden veel veranderd in haar leven? “Aan de ene kant ben ik totaal verschillend, maar ergens ook nog precies dezelfde”, zei ze. “Ik heb zoveel plezier gehad in mijn twintiger jaren – ik denk dat je dat wel kunt googlen – maar ik ben wel gaan nadenken wat ik echt belangrijk vind in mijn leven. Dat zijn toch de normale dingen, zoals mijn familie met wie ik ontzettend close ben. Maar ook het besef dat ik altijd met de tijd mee wil blijven gaan, mezelf nieuwe dingen wil aanleren en nooit wil stoppen met mezelf te ontwikkelen. Hopelijk is mijn nieuwe album daar het bewijs van."

Verder lezen? Het hele verhaal van Miley Cyrus lees je in de nieuwste Grazia, nu in de winkel! 

Tekst: Jill Waas | Beeld: NL Beeld