Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Problem solved: zo verminder je grove poriën

Handige tips!

Sta je voor de spiegel en lijkt het alsof je poriën wéér zijn vergroot? Hoe dan? Helaas kun je ze niet zomaar laten verdwijnen, maar met deze tips kun je ze minder zichtbaar maken.

Fijne of grove poriën

Poriën. Iedereen heeft ze, maar bij de een vallen ze meer op dan de ander. Behoor je tot de lucky bastards die hier nooit bij heeft stilgestaan? Gefeliciteerd, dan behoor jij waarschijnlijk tot de groep mensen met ‘fijne’ poriën, of het interesseert je gewoon niet. Kan natuurlijk ook. Maar sta je je regelmatig te ergeren voor de spiegel omdat je de poriën op je neus, voorhoofd of wangen te opvallend vindt? Dan weet je: grove poriën zijn soms rete-irritant. En nee, het is geen wereldramp, maar om nu te zeggen dat je er blij van wordt... Maar wat kun je hier nu tegen doen? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: tegen grove poriën bestaat geen holy grail. Je poriën blijven poriën, die kun je niet opeens verkleinen.

Essentieel voor de huid

Merken die dan ook beweren dat ze met crèmes en serums je poriën kunnen verkleinen of verbeteren, vertellen dan ook bovenal een marketingpraatje. Bovendien zijn je poriën ook essentieel voor je huid. Je hebt ze nodig om talg te verspreiden over je huid. Talg is namelijk onmisbaar voor een gezonde huidbarrière en om te zorgen dat je huid niet uitdroogt. Is je huid te droog, dan kun je last krijgen van jeuk, irritatie of zelfs infecties. Maar je huid kan ook te veel talg aanmaken. Bijvoorbeeld omdat je een vettige huid hebt of dat je huidbarrière uit balans is door hormonen, stress, het gebruik van te agressieve cleansers of als je te vaak exfolieert of scrubt.

Onzuiverheden

Maakt je huid veel talg aan, dan kunnen je poriën verstoppen waardoor ze meer zichtbaar worden. Yep, ook het moment dat je last kunt krijgen van mee-eters en onzuiverheden. Blijven je poriën langdurig verstopt, dan kan de wand van je poriën oprekken. Nu kun je die porie niet verfijnen of verkleinen, maar je kunt ze wel minder zichtbaar maken. Door je huid goed te reinigen met een milde cleanser. Probeer schuimende reinigingsmiddelen liever te mijden, die kunnen je huid juist uitdrogen (waardoor je weer meer talg gaat aanmaken). Ook een (BHA-)exfoliant met salicylzuur kan helpen. Salicylzuur maakt de bovenste laag van je huid zacht en dringt in de poriën door waardoor dode huidcellen verdwijnen en ze zich niet samen met talg in je poriën kunnen opstapelen. Daarnaast kunnen antioxidanten en niacinamide effect hebben. Antioxidanten als vitamine A en C beschermen je huidbarrière waardoor je huid minder vettig en rustiger wordt. Niacinamide helpt bij het reguleren van de aanmaak van talg en werkt verhelderend waardoor poriën minder opvallen.

Slimme mooimakers

Naast al die skincare-tips, heb je ook een aantal slimme mooimakers die je poriën kleiner kunnen laten lijken. Zo komt Trinny London met de Miracle Blur, die je misschien wel het best kunt vergelijken met Photoshop in een potje. Verwarm een beetje van deze doorzichtige crème tussen je vingers en dep de crème op de plekken waar je grove poriën ziet en de crème verheldert je huid en vult een beetje van de porie op waardoor die minder zichtbaar wordt. Ook heb je andere crèmes, concealers en foundations met reflecterende deeltjes die poriën minder opvallend maken. Niet vergeten om ’s avonds je huid wel zorgvuldig te reinigen. Anders zit je opnieuw met de gebakken peren.

Tekst: Babette Dessing | Beeld: iStock