Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Verdrietig nieuws: modeontwerpster Vivienne Westwoord overleden

De Britse modeontwerpster is op 81-jarige leeftijd overleden.

Verdrietig nieuws uit de modewereld. De Britse modeontwerpster Vivienne Westwood is op 81-jarige leeftijd overleden, meldt haar modehuis op Twitter. Vivienne staat bekend als de godmother of punk en behoort tot een van de beste modeontwerpsters van de twintigste eeuw.

Vivienne Westwood

Vivienne Westwood is een icoon in de modewereld en verwierf bekendheid door haar kleding voor de punk- en new wavegeneraties in de jaren 70 en 80. Door de BBC werd ze dan ook bekroond tot godmother of punk.

Stijl en zelfverzekerdheid

Ook na de punkperiode was ze een fashion icon, en stond de naam Westwood synoniem voor stijl en zelfverzekerdheid. Haar collecties kenmerkten zich door de wisselende focus, waardoor haar kleding nooit voorspelbaar was. Met shows in Londen, Parijs, Milaan en New York en exposities waar haar meest iconische kleding werd tentoongesteld, was ze niet meer weg te denken op menig red carpet of in het straatbeeld.

Activisme

Niet alleen op de catwalk was Vivienne te zien, ook stond ze bekend om haar lobbywerk voor het milieu. Zo verscheen ze geregeld bij protesten, en zette ze zich in voor WikiLeaks-oprichter Julian Assange, die werd verdacht van het lekken van geheime documenten over de oorlog in Irak en Afghanistan.

In 1989 werd ze door Women’s Wear Daily bekroond tot een van de zes beste modeontwerpers van de twintigste eeuw. Andere namen in dat lijstje waren Armani, Lagerfeld en Saint Laurent. Een grote eer, al reageerde Vivienne daar vrij sober op. Op het nieuws destijds reageerde ze: “Wat mij betreft is dat de vaststelling van een feit.”

Koninklijke onderscheiding

Vivienne bleef haar hele leven een rebel, en droeg bij het ophalen van een koninklijke onderscheiding in 1992 geen ondergoed. In 2006 mocht ze nog een keer terugkomen op Buckingham Palace, en werd ze toen geridderd tot Dame of the British Empire.

Rouwen

Bekendheden in binnen- en buitenland rouwen om de dood van de Britse modeontwerpster. Zo laat Victoria Beckham op Instagram weten 'bedroefd' te zijn, ze vond Vivienne een 'legendarische designer'. Ook actrice Kim Cattrall treurt om de dood van Vivienne. 'Je bent een legende' schrijft ze, 'een genie dat haar magische touch nooit is kwijtgeraakt.' De ontwerpster stierf gisteren in Londen, omringd door familie en vrienden.

Bron: Beau Monde, RTL Boulevard | Beeld: Brunopress