Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Shahine El-Hamus: ‘Van mijn vader leerde ik om je dromen te volgen’

Maak kennis met dit multitalent!

Gouden Tegelonthulling van Beppie Melissen en Shahine El-Hamus

Hij speelt de hoofdrol in de nieuwe serie Bestseller Boy op NPO3 en brengt rapmuziek uit onder zijn bijnaam

Shine. Maak kennis met multitalent: Shahine El-Hamus.

Shahine

De meeste mensen kennen de 22-jarige Shahine van zijn rol als Samir in De Belofte van Pisa, naar de roman van Mano Bouzamour. Het verhaal gaat over een jongen die verscheurd raakt tussen twee culturen: de Marokkaanse met het geloof en vrienden die op straat hangen, en de Nederlandse waarbij het gaat over uitgaan, sex en liefde. In de nieuwe serie Bestseller Boy (ook naar het boek van Bouzamour) speelt Shahine de rol van Momo Zebbi, die er alles aan doet om een bestsellerauteur te worden. Zijn droom komt uit en hij vergaart roem, maar wordt verstoten door zijn omgeving. Hij moet op zoek of het succes hem ook geluk biedt.

Entertainer

De Egyptisch-Nederlandse Shahine groeide op in Amsterdam binnen een filmfamilie: zijn ouders acteren, zijn broer is filmregisseur en zijn zus scenarist. Al op zijn zevende riep Shahine dat hij acteur wil worden. Op de basisschool had hij wekelijks zijn eigen ‘Shahine-show’. Dansen, toneelspelen, rappen, hij deed het allemaal. Op zijn veertiende deed hij mee aan het improvisatieprogramma De Vloer Op Jr. en in 2014 maakte hij zijn tv-debuut in de hitserie A’dam - E.V.A..

Hoofdrol

Bijzonder is dat de regisseur en scenarioschrijver van die serie zo onder de indruk waren van Shahine’s inlevingsvermogen dat ze hem vroegen voor de hoofdrol in De Belofte van Pisa. Ter voorbereiding op zijn rol trainde hij vier maanden in de sportschool. “Het is magisch om voor een rol in een wereld te duiken van iemand die je niet kent en te kijken naar: hoe ga ik ervoor zorgen dat ik dit zo goed mogelijk neerzet? Dat vind ik de leukste uitdaging die er is”, zei hij. Het leverde hem een Gouden Kalf voor Beste Acteur op.

Dromen

Dit jaar was Shahine ook te zien in de film Met Mes, rapte hij onder de naam Shine én hij zit op de Toneelschool Amsterdam om zich te blijven ontwikkelen. Shahine wil het verschil maken in een acteerwereld die tot een paar jaar terug behoorlijk wit was. “Van mijn vader, die op zijn twintigste vanuit Egypte naar Nederland kwam voor een acteercarrière, leerde ik: volg je dromen. Ik wil mensen meegeven dat iedereen een hoofdrol kan spelen in een film, ook als je in een arme wijk woont.” En dromen dat doet hij zeker. Zijn grote wens: ooit een ‘meedogenloze bad guy’ spelen. Go Sh(ah)ine!

Tekst: Rosa Lee Szarzynski | Beeld: Brunopress