Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Velletjes bij je nagels? Dit is de oorzaak en zó kom je ervan af

Wij leggen uit hoe je de velletjes behandelt en voorkomt.

Female hand close up with black-blue nail design

Het ziet er niet zo mooi uit en kan zelfs zorgen voor irritatie: velletjes bij je nagels. Toch hebben we er allemaal weleens last van. Waar komen die velletjes eigenlijk vandaan? En, misschien nog wel belangrijker, hoe komen je er weer vanaf?

Dwangnagels

De velletjes naast je nagels heten ook wel ‘dwangnagels’ of ‘nijnagels’. Ze ontstaan wanneer de huid rondom je nagelriemen scheurt. Als de velletjes daarna uitdrogen, worden ze hard en kan de huid rechtop gaan staan. Dit kan gebeuren wanneer je huid te droog is, bijvoorbeeld als het buiten ineens een stuk kouder wordt. De lucht wordt dan droger, wat voor drogere handen en kwetsbaardere nagelriemen zorgt.

Een andere oorzaak is nagelbijten of -peuteren. Daarnaast kunnen velletjes bij je nagels ontstaan als je zelf je nagelriemen verkeerd terugduwt. Tot slot kunnen de velletjes het gevolg zijn van een eitwittekort of de huidaandoening psoriasis.

Velletjes behandelen

Wat kun je doen om de velletjes te behandelen? Je kunt er het beste zo min mogelijk aan trekken en er ook zeker niet op bijten. Dat vergroot alleen maar de kans dat er een kloofje ontstaat dat vervolgens gaat ontsteken, waardoor je een zwerende vinger krijgt. In plaats daarvan kun je de velletjes het beste verzachten met een olie of vaseline. Ontsmet vervolgens een nagelschaartje en knip ze daarmee voorzichtig weg.

Iets wat je ook kunt proberen, is je handen insmeren met klovenzalf en vervolgens gaan slapen met katoenen handschoenen aan. Merk je dat dat niet goed werkt, dan kun je kijken of het helpt als je met gaas om je handen gaat slapen.

Preventief insmeren

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Hoe zorg je ervoor dat de velletjes überhaupt geen kans maken? Huidtherapeute Dana Dijs gaf een aantal handige tips in gesprek met Radar. Zij raadt onder andere aan om je handen preventief goed in te smeren met een olie of een voedende crème. Daarnaast is het volgens Dijs verstandig om op koude dagen altijd handschoenen buiten te dragen en tijdens het afwassen altijd afwashandschoenen aan te doen. Good to know!

Bron: Dingen voor Vrouwen, MAX Vandaag | Beeld: iStock