Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Prince Charmings Chris openhartig over ADHD: ‘Het is wie ik ben’

'Ik voel niet langer de behoefte om ertegen te vechten.'

Presentatie van de Zomer Vol Liefde bij Videoland

In Prince Charming veroverde Chris Berendse de harten van alle mannen in de villa – al bleken hij en Jakop helaas toch geen match made in heaven – en de kijkers thuis. Maar achter die mooie glimlach en knappe verschijning gaat ook iets anders schuil. Zo deelt Chris nu op Instagram dat hij de diagnose ADHD heeft gekregen.

ADHD

Op Instagram deelt Chris openhartig zijn verhaal. "This is me. In ieder geval een deel van mij en ik heb het gevoel dat het een goed moment is om dit deel van mij (ook) te delen", begint de voormalig Prince Charming. "Een paar maanden geleden kreeg ik officieel de diagnose ADHD." Chris stelt dat ADHD iets is dat steeds meer mensen lijken te 'hebben'. Toch heeft de diagnose hem geholpen. "Voor mij was het erg nuttig en het heeft me geholpen om wat antwoorden, rust en zelfacceptatie te vinden", legt hij uit. "Dat is wat voor mij telt."

Concentratieproblemen

Om zijn volgers wat meer inzicht te geven in wat de diagnose voor hem betekent, legt Chris uit waar hij elke dag mee dealt. "Het is al mijn hele leven een uitdaging om me te concentreren. Niet alleen tijdens het studeren of lezen. Ook tijdens een gesprek met een goede vriend of tijdens het kijken van een film", deelt hij. Ook in zijn hoofd kan het een chaos zijn. "Soms heb ik zoveel gedachten tegelijk, dat ik niet eens weet dat ik denk. Ik denk anders en heel snel, waardoor ik me onbegrepen en eenzaam voelde (en soms nog steeds)", geeft hij toe. "Mijn hersenen hebben veel prikkels nodig, maar raken ook snel overprikkeld. Een dunne lijn, die van tijd tot tijd uitdagend is."

Verder gaat Chris snel van de ene naar de andere emotie. "Meestal kan ik niet langer dan dertig of zelfs tien minuten boos of verdrietig zijn, en dat zorgt voor misverstanden." Maar waar hij vooral mee struggelt: "Ik voel me erg rusteloos. Maar echt. In mijn lichaam en mijn geest. Stilzitten is moeilijk en soms sta ik op of loop weg op willekeurige momenten (ook midden in een goed gesprek, sorry vrienden)."

Niet langer vechten

Hoewel Chris de gevolgen van ADHD elke dag merkt, kan hij het nu beter accepteren. "Het is wie ik ben en ik voel niet langer de behoefte om ertegen te vechten. Ik ben erg dankbaar voor sport, goede vrienden, wetenschap, psychologen, goede nachtrust, coaches, gezonde voeding en persoonlijke ontwikkeling. Al die dingen helpen me enorm! Hij wil zijn verhaal delen om te laten zien dat er meer schuilt achter een 'Instagram smile' en 'perfecte' foto's en video's. "Ik heb ook mijn worstelingen (en verberg ze ook liever)."

Bron: Instagram @chrisberendse | Beeld: Brunopress