Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Chatilla van Grinsven over topsportmentaliteit in Expeditie Robinson

'Ik baal als een stekker als ik verlies, maar ik kan ook heel snel omschakelen.'

Chatilla van Grinsven is één van de deelnemers in Expeditie Robinson dit jaar. Heeft de basketbalster met haar topsportmentaliteit, kracht en doorzettingsvermogen een voorsprong op de andere kandidaten? Ze vertelt erover in gesprek met Grazia.

Jezelf uitdagen

Chatilla heeft geen moment getwijfeld toen ze werd gevraagd voor het survivalprogramma. "Dit stond al heel lang op mijn lijstje en Expeditie is één van mijn favoriete programma's. Dus toen ik hoorde dat ik eraan mee kon doen, was het een absolute 'ja'”, vertelt de basketbalster aan Grazia. Waarom het zo hoog op haar lijstje stond? “Omdat het echt een programma is om jezelf helemaal uit te dagen. Je daagt jezelf uit, zoekt alle grenzen op, zit op een eiland met mensen die je niet echt kent en dan survivallen. Dat zijn momenten in je leven die niet zomaar voorkomen. Of eigenlijk misschien nooit meer”, legt ze uit. “Normaal gesproken ga je op vakantie en kan je er even tussenuit, maar dan heb je vaak wel je telefoon bij je om contact met de buitenwereld te houden. En hierbij zit je echt op een onbewoond eiland zonder contacten, en dat is best wel afzien.”

Extra vet

Hoewel het een droom was voor de basketbalster, wist ze ook dat het niet makkelijk zou worden. “Ik wist wel dat het heel zwaar zou zijn, omdat ik heel slecht tegen niet eten kan.” Ze heeft dan ook de nodige voorbereidingen getroffen. “Ik heb eigenlijk gewoon iets extra’s gegeten, om het vetpercentage een beetje aan te scherpen en wat reserves op te bouwen.” Daarnaast heeft ze natuurlijk al een topsportmentaliteit op zak, wat handig van pas kwam op het eiland. “Ik probeer altijd wel met de kracht te spelen die ik in mijn topsportcarrière heb moeten behouden, dat gaat ook niet zomaar weg uit je lichaam. Ik ben heel competitief ingesteld, dus dat zal ook altijd wel zo blijven. Als ik een spel voor me heb dan wil ik vaak winnen en daar doe ik alles voor.” En als dat niet lukt? “Ik baal als een stekker als ik verlies, maar dan kan ik ook wel weer heel snel omschakelen en zeggen van: oké, het is wel weer een nieuwe kans, een nieuwe dag. Clean sheets en weer verder. Dus die topsportmentaliteit heb ik wel meegenomen naar de expeditie.”

Familie en eten

Hoewel Chatilla natuurlijk nog niet kan verklappen hoever ze komt in de expeditie, kan ze wel zeggen dat het een geweldig avontuur was – waar ze ook veel van heeft geleerd. “Ik heb er zelf twee dingen uitgehaald: familie en eten. Dat staat boven aan het lijstje waar ik de hele tijd aan zat te denken", vertelt ze. "Je waardeert je familie natuurlijk al, maar het voelde alsof ik even dood was omdat er absoluut geen contact is met de bewoonde wereld. En dan kom je ineens weer terug in het normale leven zoals wij het kennen, waar je alles hebt. Je kunt de koelkast opentrekken en er is eten, terwijl we daar een hele dag naar voedsel zaten te zoeken. Je kan heel snel dingen voor lief nemen en ik ben die dingen zelf nog meer gaan waarderen." 

Expeditie Robinson is elke maandag om 20.30 uur te zien op RTL 4 en bij Videoland.

Beeld: Jasper Suyk