Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Fawry spreekt zich uit tegen vrouwonvriendelijke speeches van studentenvereniging

You tell 'em, Fawry!

Het zal je niet ontgaan zijn: de vrouwonvriendelijke, grensoverschrijdende en ronduit walgelijke speeches van mannelijke leden van de Amsterdamse studentenvereniging ASC/AVSV. Ook ex-roddelkoning Fawry Not Sawry heeft de beelden gezien en spreekt zich nu publiekelijk uit tegen de seksistische studenten.

Seksistische speech

Mocht je het niet helemaal hebben meegekregen: begin deze week doken er op Dumpert verontrustende beelden op van een toespraak van een lustrumviering van het Amsterdamse corps van afgelopen zondag. Daarin zei een spreker onder andere: "Als ik bedenk dat zij zich op zondag 24 juli in haar mooiste jurk naar de NDSM-werf gaat begeven is zij een...", waarop een deel van zijn medeleden roept: "hoer." Even later gaat de spreker verder: "Eén ding is heel belangrijk (...) dat vrouwen niks en niks meer zijn dan een...", waarna de aanwezigen aanvullen: "hoer."

Helaas was dat nog niet alles. Zo benoemden andere mannelijke sprekers vrouwen tot 'sperma-emmers' en zeiden ze dat 'de heren de nekken van de vrouwen zullen breken, om hun lul erin te steken'.

Met naam en toenaam

Binnen no time wist juicekoningin Yvonne Coldeweijer te achterhalen wie er achter deze seksistische speeches zaten. Zij plaatste hen met naam en toenaam én met foto op haar Instagram Stories. Toch kiest Fawry liever voor een andere aanpak. Op zijn Instagram deelt hij een video waarin hij zich hard uitspreekt tegen de vrouwonvriendelijke studenten. "Ik heb nog even wat te melden over die studentenvereniging", begint hij zijn verhaal. "Die groep mannen die vrouwen sperma-emmers noemden of dat zij alleen maar hoeren zijn. Ik hoef het allemaal niet meer te vertellen, want ik denk dat het ondertussen heel erg duidelijk is."

"Ondertussen voor de mannen zelf ook", gaat Fawry verder. "Althans, ik kan ze niet echt mannen noemen. Het zijn niet-opgevoede jongetjes die denken dat ze héél grappig zijn." Fawry bestempelt de speech met recht tot de meest kansloze actie van heel 2022, nu al. "Daar hoeven we geen discussie over te voeren, lijkt mij. Maar wat er nu gebeurt, is dat hun foto's openbaar worden gemaakt en al die jongens met de dood worden bedreigd. Ondanks dat wat ze gezegd en gedaan hebben écht niet kan, ben ik het er niet mee eens – en ik ga nu waarschijnlijk heel veel shit over me heen krijgen – dat we mensen met de dood moeten bedreigen."

Heropvoeden

Fawry stelt dat het een veel beter idee is om deze jongens als het ware her op te voeden. "Probeer ze bij te scholen of bij te leren, zo van: laten we jouw moeder eens 'hoer' noemen. Laten we je zusje of je nichtje 'sperma-emmers' noemen. Zou je het dan nog steeds tof vinden? Zou je het dan nog steeds waarderen? En waar komt die gedachte vandaan dat je vrouwen zo erg naar beneden moet halen? Voel je je dan meer man? Of voel je je beter als man zijnde? Is het omdat je een veel te klein lulletje hebt daar beneden, dat je dit soort achterlijke dingen moet roepen?"

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Fawry (@fawrynotsawry)

Hoewel Fawry echt wel begrijpt dat mensen woedend reageren op deze jongens, roept hij iedereen op om hierboven te staan en hen niet te bedreigen. "Ze zullen misschien wel bang worden, maar ze gaan er niet van leren. Laten we alsjeblieft de verstandige zijn in dit verhaal." You go, Fawry!

Bron: Instagram @fawrynotsawry | Beeld: BrunoPress