Real life: Jongeren over coming-out: ‘Iemand die je niet accepteert om wie je bent, hoort niet in je leven’

Ook vertellen zij over hoe belangrijk de steun van hun familie en vrienden is.

Evin, Ghaffor, Gio en Laura zijn jongeren die bij de LGBTQ+ community horen. Speciaal voor Pride Month vertellen zij over hoe het was om uit de kast te komen, hun persoonlijke ontdekkingsreis en hoe fijn de steun van hun familie en vrienden daarbij is. 

Zussen Evin (22) en Nora (15)

C&A

Evin (zij/haar) en Nora (zij/haar) tillen zussenliefde naar een hoger niveau. Nora wist altijd al dat Evin haar zus was. Nora stond dan ook altijd aan Evins zijde – wat er ook gebeurde. De zussen wonen in Berlijn en Nora is supertrots op Evin, die nu werkt als model. Dankzij Nora’s steun durfde Evin altijd zichzelf te zijn.

Op jonge leeftijd wist Evin al dat ze eigenlijk een vrouw is. Toch duurde het een tijdje voordat een deel van haar omgeving dit kon accepteren. “Mijn moeder wilde me altijd als een jongen opvoeden, maar ik heb altijd het gevoel gehad dat ik me daartegen moest verzetten”, vertelt Evin over haar persoonlijke ontdekkingsreis. “Ik wilde heel graag lang haar hebben. Voor mij voelde het heel oneerlijk dat iets wat ik zo graag wilde niet werd geaccepteerd door de maatschappij.” 

“Toen ik merkte dat ik mannelijke geslachtskenmerken begon te ontwikkelen, ging het heel slecht met me. Ik kreeg paniekaanvallen en had het gevoel dat ik gevangen was in mijn eigen lichaam.” Ook Nora kan zich nog goed herinneren dat het in die tijd niet goed ging met haar zus. “Ik was toen tien jaar, maar ik begreep meteen wat er aan de hand was. Evin was het toen al, en zal altijd een zus voor me zijn”, herinnert ze zich. 

Transitie

Toen Evin eindelijk kon beginnen aan haar transitie ging het gaandeweg beter. “Mijn sociale ‘transitie’ kwam eerst, maar ik moest tot een bepaalde leeftijd wachten voordat ik een geslachtsveranderende operatie kon ondergaan. Nu ben ik eindelijk mezelf en dat is bevrijdend.” Toch zijn er volgens Evin helaas altijd mensen die andermans geluk in de weg willen zitten. “Ik kwam er helaas achter dat er altijd mensen uit je verleden zijn die het gevoel hebben dat ze het recht hebben om (negatief) over je te praten en je pijn willen doen.” 

Dit is volgens Evin en Nora dan ook de reden waarom het zo belangrijk is om het gesprek rondom LGBTQ+ acceptatie te blijven voeren. “We moeten simpelweg beginnen met het accepteren van mensen, en blijven proberen om elkaar te begrijpen. Als ik zie dat iemand hulp nodig heeft, help ik diegene en spreek ik me uit”, vertelt Nora. “Ik support Evin daarom in alles wat ze doet, en ik ben een ally.” 

Beste vrienden Ghaffor (31) en Linda (33)

C&A

Psycholoog Linda (zij/ haar) zag Ghaffor (hij/ hem) altijd voor wie hij is. Verpleegkundige Ghaffor, die ook als parttime model en tenniscoach werkt, waardeert dat enorm. De twee zijn altijd eerlijk tegen elkaar en dat maakt hun vriendschap zo waardevol. 

“Toen ik Linda voor het eerst ontmoette was ik nog hetero, omdat ik altijd onder de indruk was dat ik straight was”, deelt Ghaffor. Dit heeft volgens hem alles te maken met zijn opvoeding. “Toen ik opgroeide, kreeg ik al vroeg te horen dat homoseksualiteit niet oké is. Ik voelde me altijd wel aangetrokken tot mannen, maar ik liet het mezelf nooit toe om daarnaar te handelen. Dankzij Linda kwam ik erachter dat het wel oké is om gevoelens voor mannen te hebben.”

Gelukkig zijn 

Voor zijn coming-out durfde Ghaffor alleen bij Linda helemaal zichzelf te zijn, iets wat Linda niet ontging. “Het viel me op dat Ghaffor bij mij heel anders was dan bij andere mensen in zijn omgeving.” Dat Ghaffor niet zichzelf durfde en kon zijn bij de meeste mensen in zijn omgeving, ging ten koste van zijn geluk. Linda besloot daarom met Ghaffor in gesprek te gaan. “Ze zei tegen me: ‘Gelukkig zijn is uiteindelijk het allerbelangrijkst in het leven. En als iemand niet kan accepteren wie je écht bent, hoort diegene niet in je leven.’ Toen ik die woorden voor het eerst hoorde, vond ik ze keihard. Maar vandaag de dag realiseer ik me alleen maar dat dit de waarheid is. Ik ben Linda enorm dankbaar dat ze me hierop wees.”

Linda realiseert zich maar al te goed dat een coming-out voor veel mensen erg moeilijk kan zijn. “Het minste wat je voor iemand kan doen, is er echt voor diegene zijn. Als je een ally wilt zijn, is het altijd belangrijk om goed te luisteren en diegene te supporten voor wie diegene echt is. Op die manier weet iemand dat hij, zij of hen er niet alleen voorstaat.” 

Beste vrienden Gio en Volkan

C&A

Ze zijn beste vrienden en zijn er altijd voor elkaar: model en content creator Gio (hij/hen) en Volkan (hij/hem). Volkan is een student civiele techniek met Duitse en Turkse roots. Hij staat er altijd voor open om naar Gio’s verhalen rondom diens persoonlijke ontdekkingen te luisteren. 

“Toen ik Gio ontmoette had hen lang blond haar”, haalt Volkan zich voor de geest als hij herinneringen aan zijn eerste ontmoeting met Gio ophaalt. “Ik zag er vrouwelijk uit, maar ik was nog niet uit de kast gekomen als het gaat om mijn identiteit”, voegt Gio toe. 

Hoewel Gio er pas op latere leeftijd achter kwam dat hen zich identificeert als non-binair, merkte Gio dat hen zich als kind al vertrouwd voelde als zowel jongen als meisje. “Dit gevoel kreeg ik toen ik een jaar of twaalf was. Kinderen werden toen vaak gescheiden in groepen van jongens en meisjes. Toen dacht ik al heel vaak: ‘Ik voel me helemaal comfortabel met de meiden, maar tegelijkertijd wilde ik af en toe ook gewoon bij de jongens horen.” 

“Ook vroeg ik me vaak af hoe cool het was geweest als ik een grote broer was geweest in plaats van een grote zus. Ik had geen idee wat er aan de hand was of waar deze gedachten vandaan kwam.” 

TikTok

Dankzij TikTok kwam Gio erachter dat hen zich identificeert als non-binair. “In een TikTok-video hoorde ik voor het eerst de term ‘non-binair.’ Ik dacht meteen: ‘Wauw!’ Het voelde heel fijn om te weten dat er een definitie was voor hoe ik me voelde en dat er meer mensen zijn die zich hetzelfde voelen als ik.” 

“Dankzij Gio heb ik de queer community beter leren kennen. Ik probeer nu altijd te leven volgens het principe dat ik iemand eerst moet begrijpen, voordat ik een oordeel over iemand mag vellen”, vult Volkan aan. Hij zal er daarom ook altijd alles aan doen om een open mindset te hebben en om mensen die struggelen met hun identiteit te helpen. “Als een van de beste vrienden van Gio zie ik het als mijn verantwoordelijkheid om bewustzijn rondom acceptatie te verspreiden. Het zou toch fantastisch zijn als de term ‘bondgenoot’ of ‘ally’ niet meer gebruikt hoeft te worden, omdat iedereen door de maatschappij wordt geaccepteerd.” 

Vader en dochter Herbert (55) en Laura (28)

C&a

De band van Herbert (hij/hem) en Laura (zij/haar) is te omschrijven als supersterk. De business consultant is altijd al heel close geweest met zijn dochter. Sinds Laura uit de kast kwam als panseksueel is hun band alleen maar sterker geworden.

“Mijn vader en ik zijn heel close en kunnen het over elk onderwerp hebben”, vertelt Laura als ze haar band met haar vader wil omschrijven. “Soms denk ik weleens dat Laura en ik een soort soulmates zijn; we zitten altijd op dezelfde golflengte”, vult Herbert aan. 

Coming-out

“Ik wist altijd al dat ik op vrouwen val. Dat vertelde ik iedereen zo’n 1,5 jaar geleden, toen ik mijn huidige vriendin ontmoette.” Dat Laura haar vader vertelde dat ze een relatie met een vrouw heeft en uit de kast kwam als panseksueel ervoer Laura niet als iets lastigs. Dit kwam mede door haar goede band met haar vader, maar ook door zijn reactie. “Ik was zo blij voor haar. We hebben er totaal geen big deal van gemaakt dat ze me vertelde dat ze een relatie heeft met een vrouw en niet met een man. Wat we hebben gevierd is dat Laura een persoon heeft gevonden die haar gelukkig maakt. En dat is toch het enige wat telt?”, deelt Herbert. 

“Ik ben onderdeel van de LGBTQ+ community en heb veel vrienden die gay zijn, die me hebben geholpen om niet bang te zijn om mezelf te zijn. Het is zo belangrijk dat we die bondgenoten hebben; mensen die tolerant zijn, open en liefdevol. Dat is het enige wat telt in het leven, ongeacht of iemand hetero is of een lid is van de LGBTQ+ community”, gaat Laura verder. Iets waar Herbert zich alleen maar bij aan kan sluiten. “Dat bewustzijn is zo belangrijk. We moeten ons er bewust van zijn dat als iemand iets zegt wat niet door de beugel kan, we ons uitspreken. Dat maakt je een goede bondgenoot.” 

#DoAsAlliesDo 

De LGBTQ+ community (Lesbian, Gay, Bisex, Trans, Intersex, Queer en anderen) steunen is iets wat C&A hoog in het vaandel heeft. Niet alleen tijdens Pride Month, maar altijd. C&A vindt het belangrijk om iedereen te inspireren om er goed uit te zien, maar vooral om je goed te voelen en dat vooral ook samen te doen. Oftewel: Together we shine. Daarom riep C&A de hashtag DoAsAlliesDo in het leven, om te benadrukken hoe belangrijk het is om je uit te spreken als je onrecht meemaakt. 

Pride is veel meer dan alleen een kleurrijke maand waarin de LGBTQ+ community in het zonnetje wordt gezet. Het gaat om echte mensen die allemaal uniek zijn en een bijdrage leveren aan elke kleur in de regenboogvlag. Binnen al die kleuren zijn er helaas nog steeds mensen die niet zo fel kunnen schijnen als ze willen. Soms is daar een beetje hulp van een vriend(in,) ouder, voogd of ander familielid voor nodig. 

C&A heeft daarom een campagne opgezet die zich niet alleen focust op de LGBTQ+ community, maar die zich ook wil focussen op de bondgenoten die ervoor zorgen dat hun geliefden volledig zichzelf durven te zijn. En die ook anderen willen en blijven supporten. Toch durven mensen uit de LGBTQ+ community niet altijd zichzelf te zijn. Dit kan komen door pesten op school en discriminatie. En juist daarom is het zo belangrijk om een ally te zijn; om voor iemand op te komen als je onrecht ziet. 

Pride collectie

Om een rol te spelen in een positieve verandering heeft C&A de Pride collectie gelanceerd. Een deel van de opbrengst van de collectie gaat naar IGLYO. Hierbij alvast een voorproefje:

IGLYO is een jeugdontwikkelingsorganisatie die zich inzet voor de rechten van LGBTQ+ jongeren. IGLYO zet zich in om het zelfvertrouwen van LGBTQ+ jongeren een boost te geven.

Beeld: C&A

Laatste nieuws