Inside Eurovision: de Italian Experience met speciale Music Retreat

We lichten een tipje van de Eurovisie-sluier op!

Dit weekend vond hét muziekspektakel van het jaar plaats: de grote finale van het Eurovisie Songfestival! Na twee halve finales waren er op zaterdag 14 mei in totaal 25 landen die streden om de felbegeerde Eurovisie-winst. Grazia ging langs bij de speciale Booking.com Eurovision Song Contest Music Retreat, sprak Conchita Wurst, en woonde natuurlijk de geweldige finale bij.

Voorpret met Conchita

Bij aankomst in Turijn zaterdagmiddag, was het direct tijd voor een feestje. Bij de speciale retreat in gorgeous Torino kwam niemand minder dan Conchita Wurst – de iconic gender-bending performer die in 2014 de winst in de wacht wist te slepen – langs voor een optreden en Q&A-sessie.

eurovision experience
Zelfs met de warme Italiaanse zon wist Conchita het publiek kippenvel te bezorgen. (Beeld: Jaimy Boer)

De Eurovision legend was duidelijk dolgelukkig met het event in Turijn. “I love it! Het is geweldig om weer terug te zijn bij Eurovision. Het is echt een beetje als familie weer zien, vertelde Conchita enthousiast. “Als je er eenmaal onderdeel van bent, ben je dat voor eeuwig.”

Ook vertelde hij hoe hij het ervaart om een LGTBQ icon te zijn: “Het voelt een beetje alsof ik het geforceerd heb dat mensen gingen nadenken: wat is mannelijk, wat is vrouwelijk? In elk geval in Oostenrijk (Conchita’s thuisland, red.) werd hier opeens veel over gepraat. En dat kwam uiteindelijk tot een hoop acceptance. En ook kwamen er in 2014 steeds meer queer mensen in de mainstream – denk aan RuPaul’s Drag Race, Laverne Cox, Caitlyn Jenner, enzovoort. Zo was winnen dus ook heel impactful.

Conchita is nu als echte Songfestival-veteraan zelfs een beetje intimidated door de jongere generaties. “De jeugd nu is zó zelfverzekerd, als ik een achttienjarige spreek dan voel ík me insecure“, lachte ze.

Retreat

Omdat zo’n Eurovisie-weekend natuurlijk vol staat met activiteiten, had Booking.com ook gezorgd voor een hoop ontspanning bij de retreat. Gong yoga, Eurovisie-karaoke, en natuurlijk volop Italiaanse lekkernijen kwamen allemaal voorbij. Ook konden we onze eigen Eurovisie-dromen uitleven met een béétje hulp van een professionele zangcoach en vooral heel veel ABBA.

eurovision experience
Even helemaal zen met Gong Yoga. (Beeld: Booking.com)

Grande finale

In de avond was het natuurlijk tijd voor de grote finale: tien landen uit de eerste halve finale, tien landen uit de tweede halve finale, en the big five. De ene act nog grootser dan de ander: glitter, glamour, drama en natúúrlijk de vocals – het is een wonder dat het dak van de PalaOlimpico Arena er nog op zit in.

eurovision experience
Het Noorse Subwoolfer wist de hele arena mee te krijgen. (Beeld: Sandy de Vries)

S10

Highlight van de avond was natuurlijk het optreden van S10. Zij was als elfde aan de beurt in de finale, en wist de hele arena mee te krijgen De Diepte in. Of je nu Nederlands sprak, Italiaans, Frans, Duits, of Engels: door de hele arena gonsde het van de ‘oeh’s en ‘ah’s. Van Grazia kreeg ze in elk geval douze points!

Uiteindelijk maakte S10 indruk met een elfde plaats. Vooral in Italië wist de zangeres duidelijk mensen te raken, want zo sleepte zij de felbegeerde twelve points from Italy in de wacht.

Beggin’ for Måneskin

En of course kunnen we de intervalact niet vergeten. Glamrock-band Måneskin betrad het podium om hun nieuwe single Supermodel ten gehore te brengen. Tussen de pyrotechnics en de sexy outfits van de band, werd het behoorlijk steamy in de arena.

Ook had zanger Damiano David nog twee gouden tips voor de artiesten van dit jaar: “Have fun, en ga niet te dicht op je tafel zitten“, grapte hij.

And the winner is…

Het was in de aanloop naar het festival te verwachten: Oekraïne ging er dit jaar met de winst vandoor. De band, Kalush Orchestra, wist indruk te maken met hun optreden van het nummer Stefania – een ode aan rapper Oleh Psiuks moeder. Door de huidige situatie in Oekraïne heeft het nummer natuurlijk een bijzondere extra betekenis gekregen. Na het optreden van de band was het applaus dan ook nauwelijks te stoppen, behaalde Kalush Orchestra een recordaantal punten, en ging bij de bekendmaking van hun winst de hele arena los.

eurovision experience
Een prachtige overwinning voor Oekraïne. (Beeld: Brunopress)

Na zijn winst vertelde Oleh: “Elke winst is belangrijk voor Oekraïne nu. We zijn hier om te bewijzen dat Oekraïense cultuur en muziek springlevend zijn.” Ook blikte hij vooruit naar de volgende editie van het Songfestival, die traditiegetrouw plaats zou vinden in het land dat de winst in de wacht sleept. “Volgend jaar zou Oekraïne het geweldig vinden om het Songfestival én heel Europa te mogen verwelkomen in een nieuw en gelukkig Oekraïne. Het is nog te vroeg om het over onze plannen te hebben, maar we zullen er alles aan doen om de volgende editie Eurovision plaats te laten vinden in een peaceful Ukraine.”

Al met al kijken we uit naar het Songfestival volgend jaar: hópelijk in Oekraïne, en anders elders. De Oekraïense winst zorgde hoe dan ook voor een ontroerend slot van een geweldige avond. 

Bron: Grazia, Booking.com | Beeld: Brunopress, Booking.com, Jaimy Boer, Sandy de Vries

Laatste nieuws