Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Kun je je poriën verkleinen? Een dermatoloog geeft antwoord

Vergrote poriën zijn de normaalste zaak van de wereld en je hoeft er niets aan te doen. Wil je dat wel? Dan zijn dit de mogelijkheden.

Beauty starts with being good to your skin

Zichtbare poriën zijn heel normaal, maar toch zijn ze niet ieders ding. Als je er iets aan wilt veranderen, heb je waarschijnlijk al verschillende producten geprobeerd. We all know, vaak lijkt niets te helpen. Wat kun je eigenlijk tegen die vergrote poriën doen? En kun je je poriën ook echt kleiner maken?

Verkleinen of verminderen

De mythe dat poriën te verkleinen zijn met skincare-producten, blijkt helaas niet meer dan dat: een mythe. Zo vertelt dermatoloog Dr. Debra Jaliman aan HuffPost dat het helaas niet mogelijk is om de kleine openingen in de huid op die manier te verkleinen. Gelukkig is er ook nog goed nieuws. “Bepaalde producten die retinol bevatten, kunnen poriën wel kleiner laten lijken”, vertelt ze. “Dit werkt op zo’n manier dat het de celvernieuwing verhoogt, zodat de poriën ontstopt worden. Daardoor lijken ze kleiner.”

Met skincare-producten kun je poriën dus kleiner laten lijken. Wil je een permanentere oplossing en je poriën daadwerkelijk verkleinen? Dan is er wel een manier. “Je kunt poriën verkleinen met niet-ablatieve laserbehandelingen, die de poriën verkleinen en tegelijkertijd de collageenproductie verhogen”, vertelt Dr. Jaliman.

Voorkomen

Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Is er dus iets dat wij zelf doen, waardoor de grootte van de porie toeneemt? Blijkbaar wel. “De poriën kunnen groter worden door beschadiging door de zon”, legt Dr. Jaliman uit. Dit komt doordat de zon het collageen en het elastische weefsel (dat de structurele ondersteuning van de huid vormt) beschadigt. Als dit wordt aangetast, kan de porie uitzetten. Een goede SPF is dus key om te voorkomen dat je poriën groter lijken.

Overigens is het ook beter om geen puistjes meer uit te knijpen – hoe verleidelijk dat ook kan zijn. “Als je een puistje of mee-eter op de verkeerde manier wilt uitknijpen, kun je de porie beschadigen en het daarmee vergroten.” Je kunt dus beter naar de schoonheidsspecialist gaan om een reinigende behandeling te ondergaan. Bovendien ook nog eens een fijn relaxmomentje. Win-win, als je het ons vraagt!

Bron: Marie Claire | Beeld: Unsplash, Kalos Skincare

Beauty
  • Shot of a young woman giving herself a facial at home