Zo maak je korte metten met die vervelende poriën

Fabels en feiten!

We hebben ze allemaal: die vervelende kleine (of grote) poriën in ons gezicht. De meesten willen hier zo snel mogelijk van af en doen er van alles aan om ze te verkleinen. Spoiler alert: poriën worden niet kleiner of groter en kunnen niet open of dicht gaan. Je kunt ze wel onder controle krijgen, en dit is hoe.

Fabels

Een van de grootste beautyfabels is dat poriën open en dicht zouden gaan met behulp van stoomapparaten of warm en koud water. Poriën staan namelijk áltijd open, zodat je huid kan blijven ademen. De grote van je poriën is genetisch bepaald en zal dus ook niet veranderen. Grote poriën? Dat heb je dus van je ouders geërfd (thanks mom).

Lees ook: Zien: Dit ingrediënt is hét wondermiddel tegen puistjes

Bye, grove poriën

Naarmate je ouder wordt kunnen je poriën door een gebrek aan collageen wel uitrekken en groter worden. Maar, je kunt ze kleiner laten lijken met bepaalde verzorgingsproducten. Gebruik bijvoorbeeld een scrub met salicylzuur, zonder irriterende ingrediënten. Talg kan zich dan niet meer ophopen en de porie krijgt zijn oorspronkelijke vorm terug. Je kunt ook een primer aanbrengen onder je foundation die je poriën als het ware opvult, zodat je make-up er smooth uitziet en je je grove poriën er niet onder ziet.

Wanneer poriën verstopt zitten met olie en dode huidcellen lijken ze vaak groter. Dit kan uiteindelijk leiden tot mee-eters; zwarte puntjes van vuil die meestal uit de huid steken. Deze kun je verwijderen door middel van een porie-strip. Probeer zo min mogelijk zelf te knijpen, hier kun je littekens van krijgen. Scrub en reinig de huid regelmatig, zodat je poriën zo klein mogelijk blijven.

Bron: Marie Claire Beeld: BSR

Laatste nieuws