Oh my: dit is wat minister-president Mark Rutte verdient

Hij krijgt elke maand dit bedrag op zijn rekening gestort.

Lees ook

We hebben onze minister-president Mark Rutte de afgelopen twee jaar behoorlijk vaak op televisie gezien. Persconferentie na persconferentie heeft hij ons bijgepraat over de situatie in ons land. Ook heeft hij onlangs zijn vierde kabinet gevormd, dus hij is druk bezig. Daar zal wel een behoorlijk salaris tegenover staan, toch? Dít is wat Rutte verdient.

Minder dan CEO

Wanneer je veel verantwoordelijkheid hebt, verdien je vaak ook veel geld. Het zal dan ook niemand verbazen dat Mark Rutte elke maand een behoorlijk bedrag bijgeschreven krijgt. Toch zijn er nog altijd mensen in Nederland die meer cashen dan de minister-president. Zo verdienen de CEO’s van bedrijven meer dan Rutte.

Salaris

De minister-president is eindverantwoordelijk voor ons land. Toch krijgt hij ondanks die verantwoordelijkheid net zoveel betaald als de rest van de ministers. Het bruto jaarsalaris van Rutte ligt op 175.548 euro. Dat bedrag is inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. De vaste jaarlijkse onkostenvergoeding van 9.250 euro komt hier nog overheen. Alsnog een behoorlijk bedrag, don’t you think?

Als we dit omrekenen, hoeveel krijgt Rutte dan elke maand betaald? Volgens Parlement.com ontvangen alle ministers, dus ook de minister-president, een bruto maandsalaris van 12.578,72 euro. Om dat enorme bedrag even extra inzichtelijk te maken: dit komt neer op 2.902 euro per week en 414 euro per dag.

Niet jaloers

Mark Rutte verdient in een week meer geld dan sommige mensen in een hele maand verdienen. Toch spant hij hiermee niet de kroon, want we noemden net al dat veel CEO’s meer cashen dan Rutte. Zo verdiende Frans Muller, CEO van Ahold Delhaize, in 2021 ruim 6 miljoen euro. Alan Jope, CEO van Unilever, mocht 4,9 miljoen euro op zijn bankrekening bijschrijven.

Daarnaast is het nettobedrag dat Rutte ontvangt nog een stukje lager, zo vertelde hij eerder in gesprek met WNL. Het zou dan gaan om 7.300 of 7.400 euro per maand. “Daar zit alles in, ook onkostenvergoedingen en alle toestanden”, zei Rutte destijds. Al moest hij in datzelfde interview toegeven dat dat nog steeds een enorm bedrag is. Desondanks zouden wij niet met Rutte willen ruilen. Het salaris mag dan groot zijn, it’s a demanding job. Het komt zelden voor dat hij ‘maar’ 40 uur per week werkt.

Bron: Tips en Weetjes, Parlement.com | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook