Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

5 (warme) tips voor echte koukleumen

Zo kom jij de koude temperaturen wel door!

koukleumen

Brrr… de weersvoorspellingen voor de winter van 2022 liegen er niet om: het gaat koud worden! Hoewel menig winterliefhebber daar erg blij van wordt, is het wat minder goed nieuws voor de echte koukleum. Gelukkig zijn er een aantal tips in donkere dagen die je kunt toepassen om toch een beetje warm de winter door te komen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een infrarood sauna deken? Of van een lekkere warme wollen muts? In dit artikel lees je vijf handige tips voor echte koukleumen.

1. Infrarood sauna deken van KOANNA

Je hebt mensen die het alleen buiten koud hebben en mensen die het altijd koud hebben. Grote kans dat jij dit bent of dat je wel iemand kent die altijd zit te bibberen en te rillen. Voor die laatste groep mensen is een infrarood sauna deken van KOANNA de ideale uitvinding. Dit soort dekens stralen een heerlijke warmte uit die diep ontspannend werkt en je lichaam een kalmerend effect geeft. Natuurlijk kun je kiezen voor een gewone elektrische deken, maar een infrarood sauna deken biedt net wat meer voordelen. Zo voelt de infrarood warmte niet alleen warm, maar ook pijnstillend aan en slaap je er echt beter door wanneer je het ‘s nachts vaak koud hebt. Je kunt de deken ook gebruiken wanneer je op de bank een film of serie kijkt. Een absolute musthave voor in huis dus.

2. Niet te warm douchen om kou tegen te gaan

Wanneer je het écht koud hebt, is er niets lekkerder dan een flinke hete douche nemen. Toch voelt zo’n erg warme douche een beetje vervelend aan aan je koude huid. Je huid wordt rood en gaat jeuken. Oeps! Het is beter om niet voor een te hete douche te gaan in de winter; ook al heb je het hartstikke koud. Begin met een medium warme douche om je huid even te laten wennen aan de warmte. Naarmate je er langer onder staat, kun je de douche wel iets warmer zetten maar vermijd hete douches. Je moet er namelijk ook weer een keer onderuit en geloof ons: dan heb je het allesbehalve warm. Omlaag met die temperatuur dus!

3. Draag laagjes, laagjes en nog eens laagjes

Maakt het je niet uit of je buiten of binnen bent; heb je het altijd koud? Kies er dan voor om laagjes te dragen. Door met een laagjessysteem te werken, kun je altijd iets aantrekken wanneer je het koud hebt en iets uittrekken wanneer je het warm krijgt. Dat is vooral aan te raden wanneer je vaak van binnen naar buiten en andersom moet. Door laagjes te dragen, krijg je het niet te koud maar ook niet te heet. Hierdoor wordt het temperatuurverschil niet al te groot, wat prettiger is voor je gemoedstoestand en je huid. Begin met een fleecelaagje en bouw vanuit daar op met als laatste laag een winterjas. Een wollen muts en een lekkere warme sjaal mogen natuurlijk ook niet ontbreken, evenals een paar warme handschoenen.

4. Stimuleer je doorbloeding door goed te eten

Wist je dat je het sneller koud kan hebben wanneer de doorbloeding van je lichaam niet optimaal werkt? Dit merk je al wanneer je niet goed hebt gegeten of wanneer de voeding niet goed wordt opgenomen in je lichaam. Daarom kan het zeker geen kwaad om eens naar je voeding te kijken wanneer je het regelmatig koud hebt. Eet zo divers mogelijk en kies altijd voor gezonde en onbewerkte producten. Let er hierbij op dat je voldoende ijzer en B12 binnen krijgt; dit zorgt ervoor dat je bloedsomloop een boost krijgt. Pak je eetgewoonten dus aan als het nodig is. En psst… een stukje kaas op z’n tijd is ook niet verkeerd. Uit onderzoek blijkt dat mensen die kaas eten langer leven. Say what?

5. Voetmassage en handmassage tegen kou

Vraag je aan een vrouw welk lichaamsdeel altijd koud is, dan zal negen van de tien vrouwen antwoorden dat dat de voeten zijn. Naast voeten zijn koude handen vaak de boosdoener. Handen en voeten zijn als het ware een soort uiteinde van je lichaam en zullen snel koud worden wanneer je stil zit. In dat geval is het tijd om de doorbloeding in je voeten en handen te stimuleren. Geef jezelf een voet- of handmassage; alleen even kneden en strijken over je voet helpt vaak al. Daarmee zorg je ervoor dat de bloedsomloop een beetje hulp krijgt, waardoor je het weer sneller warm krijgt. Extra lekker in de winter: ga een dagje naar de sauna of wellness en boek een massage. Je komt als herboren thuis! Om vervolgens thuis nog even onder je eigen infrarood sauna deken te liggen… laat die koude temperaturen maar komen.