Wijnen in Noord-Italië: dit is waarom je nú een tripje naar Trentino moet boeken

Van wijnhuizen tot prachtige natuur.

Een tripje naar Noord-Italië? Dan denk je al snel aan actieve vakanties zoals wintersport. Maar ook voor ontspanning en cultuur kun je naar de regio Trentino. Wijnhuizen, oude stadjes en een majestueuze natuur… Trentino heeft alles in zich om op jouw travel bucketlist te belanden.

Talloze kastelen

Met bijna driehonderd meren en de Dolomieten op de achtergrond krijg je in deze regio niet alleen het gevoel van de frisse Italiaanse Alpen, maar ook van een Italiaanse zomerspot. Best of both worlds! Het gebied is dankzij de bergen en valleien dan ook zeker een lust voor het oog.

Eeuwen geleden hoorde Trentino bij het Oostenrijkse rijk en er is door de jaren heen veel strijd geweest om het grensgebied. Dit zie je terug aan de vele kastelen in de regio. Destijds heel strategisch gebouwd, maar nu vooral heel idyllisch. Ook in de bouwstijl van de huizen en op de menukaart zie je de geschiedenis en soms wat Tiroler invloeden terug: apfelstrudel everywhere en een mix tussen gekleurde Italiaanse casas en houten huizen met vrolijke bloemen aan de gevel.

Ontdek Rovereto

Rovereto is – na Trente – de tweede stad van Trentino en is relatief nog onbekend. Het is de perfecte uitvalsbasis voor je verblijf in de regio als je meer van de omgeving wil zien en natuur met een citytrip wil combineren. De stad heeft veel smalle steegjes, pleinen en overblijfselen van oude religies. Slenter door het centrum op zoek naar een leuke plek voor een aperitief, een oud winkeltje of een typische taverne.

Er zijn een aantal highlights in Rovereto die je niet wil missen. Een daarvan is het museum voor moderne kunst, een van de grootste in Europa. Hier vind je naast reizende schilder- en beeldhouwtentoonstellingen een permanente verzameling van 15.000 kunstwerken van onder andere Picasso, De Chirico en DalÍ. Niet alleen is er veel moois te zien in het museum, ook de architectuur van het pand met het vele glaswerk is al de moeite waard. Naast het MART museum zijn er nog veel meer musea in de stad te vinden, dus cultuurliefhebbers kunnen hier zeker hun hart ophalen.

Overnacht je in Rovereto? Ga dan zeker in de avond naar Campana dei Caduti, een klok – een van de grootste ter wereld – die elke avond 100 keer luidt ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers. Dat klinkt misschien niet zo spannend, maar geloof ons: het magische geluid in combinatie met het uitzicht over de vallei en alle lichtjes geven je kippenvel!

Ga fietsen

Rovereto is prachtig en goed te bezoeken voor een dag of weekend, maar de omgeving biedt nog zoveel meer moois. De stad wordt veel bezocht door actieve fietsers die het bekende fietspad fietsen. Dit pad loopt van München tot aan Venetië en gaat langs Rovereto. Perfect als je van de combinatie sport en cultuur houdt, maar ook zeer geschikt als je de omgeving wil verkennen op een iets rustigere manier. Huur een e-bike en ga erop uit. Zo kom je niet alleen op mooie bestemmingen, maar zie je ook veel van de omgeving.

Het fietspad gidst je langs verschillende plekken en omdat het slechts een route is hoef je je niet bezig te houden met de navigatie, handig! Breng ook een bezoek aan Castello di Avio – tevens favoriet van influencer Chiara Ferragni die er deze zomer nog was – het eeuwenoude kasteel in de vallei en vlakbij Rovereto. Prachtig verlicht in de avonduren, maar beter om overdag een bezoek te brengen zodat je de mooie muurschilderingen kunt bekijken.

Save water, drink wine

Ook kom je met de fiets langs de vele wijngaarden in de vallei. Niet alleen een prachtig gezicht, maar bij veel wijnhuizen kun je ook een rondleiding of proeverij boeken. Vanuit Rovereto zijn er een aantal mogelijkheden, maar onze favoriet is San Leonardo, een wijngaard met een grote historie en familiegeschiedenis waar je de liefde voor het vak ziet en proeft. Een bezoek aan een wijngaard is immers niet compleet zonder een proeverij.

Naast wijngaarden en -huizen vind je in de regio ook grappa-huizen. De grappa in Trentino is een traditie die al eeuwenlang van generatie op generatie wordt doorgegeven. Grappa is het resultaat van de destillatie van de druivenpulp; het wordt
dus gemaakt van het restafval van de wijnproductie. Vlakbij Rovereto vind je Distilleria Marzadro, een door vrouwen opgezet grappa-bedrijf. Laat je rondleiden en proef vooral de verschillende soorten grappa. Tip: extra handig om dit met de fiets te doen!

Nature is calling

Tot rust komen doe je in deze omgeving midden in de natuur. Ook niet-sporters kunnen hun hart ophalen, want je hoeft echt geen bergbeklimmer te zijn om de mooie omgeving ter voet te verkennen. Er zijn talloze wandelroutes in de omgeving die je langs uitzichtpunten en mooie meren leiden. Kies voor een paar stevige gympen en trek erop uit voor een fijne wandeling. Of ga voor de trend van nu: forest bathing, waarbij je jezelf onderdompelt in de natuur en helemaal tot rust komt.

Neem zeker ook de tijd voor een goede lunch onderweg bij een van de bergrestaurants en trakteer jezelf op een Aperol Spritz die je hier in overvloed vindt (en meestal voor de helft van de prijs dan waarvoor je ze in Nederland drinkt, we like!). Tip: huur een gids in en ga op stap met een local. Natuurlijk is het ook leuk om zelf alles te verkennen, maar je krijgt toch meer mee van de omgeving, geschiedenis en geheime pareltjes als je met een gids op stap gaat. Die laat je vast en zeker de mooiste plekken en de rijkdom van Trentino zien: een mix van natuur, cultuur en tradities in het hart van de Italiaanse Alpen.

10x to do in Trentino

1. San Leonardo – Met stip op 1 staat een tour en proeverij bij wijngaard San Leonardo. Met een beetje mazzel word je rondgeleid door een van de familieleden. Die vertellen je alle ins en outs en zijn waanzinnig vriendelijk.

2. Castello di Avio – Een van de must see kastelen in de omgeving. Alleen al de route ernaartoe is prachtig.

3. Cantine Marzadro – Een rondleiding door de distilleerderij en een grappa tasting zijn zeker de moeite waard. Vergeet ook zeker niet souvenirs en een voorraadje voor thuis te scoren.

4. Hiken – Wandelschoenen aan en gáán. Een mooie route is de omgeving rondom Lago di Cei, maar ook ten noorden van het Gardameer vind je mooie gebieden. Via deze link vind je meer informatie over de mooiste routes.

5. Parco Guerrieri Gonzaga – Prachtig park met een rijke geschiedenis, waar je het liefst meteen in het huwelijksbootje wil stappen. Tip: boek de Italiaanse picknick met lokale lekkernijen.

6. Bells of the Fallen – Luidt elke avond om 21.30 in Rovereto, check vooraf even de route zodat je weet hoe je er het beste kunt komen. Het geluid is magisch en echt de moeite waard.

7. Museum of modern art– Heeft verschillende wisselende tentoonstellingen, maar ook de vaste collectie is inspirerend. Geen tijd? Bekijk dan de imposante buitenkant van het gebouw.

8. Boek een gids – Hoe fijn als iemand je mee op sleeptouw neemt en de mooiste plekken laat zien? Meer info over een reisje mét gids vind je hier.

9. Dagtrip Gardameer – Het Gardameer is vooral bekend om de vele campings vol Nederlandse toeristen, maar heeft ook rustigere delen. Ben je nog nooit bij het Gardameer geweest? Het ligt vlakbij en vanuit de bergen in het noorden kun je een fantastische zonsondergang zien.

10. Sounds of the Dolomites – Breng je in de zomer een bezoek aan Trentino? Van eind augustus tot eind september vindt ieder jaar het Sounds of the Dolomites event plaats. Ga met een groep op trektocht door de bergen (inclusief overnachtingen) en geniet elke avond van muzikale optredens in de natuur van de muzikanten die ook meereizen. Een bijzondere en unieke ervaring!

5x slapen in Trentino

B&B Colle Ameno – De B&B ligt in het voorstadje van Rovereto, Borgo Sacco, en heeft een geweldige binnentuin en modern ingerichte kamers.

Hotel Leon D'Oro – Dit hotel is ideaal voor de (na)zomer, want het hotel heeft een buitenzwembad waar het in de warmte heerlijk vertoeven is.

Hotel Rovereto – Tevens de eigenaren van Ristorante ’900. De eigenaresse is kunstenares en dat zie je terug aan de moderne kamers en stijl in het hotel. Is ook nog eens op een gunstige gelegen waardoor je zó de stad in wandelt.

Hotel San Giacomo – In de bergen, op een half uur rijden van Rovereto, met een wellness en waanzinnig uitzicht. Een aanrader voor als je de stad wil ontsnappen en tot rust wil komen.

Maso Carpenè – Niet alleen om te eten, maar ook zeker om te verblijven. Het is heerlijk slapen midden in de wijngaarden. Word wakker met een kop koffie en uitzicht over de vallei, magisch!

5x eten in Trentino

Maso Carpenè – Ligt iets buiten Rovereto en de weg ernaar toe is misschien wat bumpy, maar het uitzicht is het dubbel en dwars waard, en het eten ook.

Vineria de Tarczal – Heel leuk eten in de met kleine lampjes verlichte tuin. Het restaurant is onderdeel van een wijnmakerij en schenkt fantastische wijnen in combinatie met allerlekkerste traditionele pasta’s. Wel even reserveren van tevoren.

Malga Cimana – Gelegen in de bergen, is dit een oase van rust die zowel te voet als met de auto bereikbaar is. Loop aan de zijkant van het restaurant iets de berg op voor een fenomenaal uitzicht. Op de kaart staan lokale gerechten en je kunt er zowel heerlijk dineren als lunchen.

Ristorante '900 – Aanrader zijn de homemade gourmet pizza’s die hier op het menu staan. Die wíl je proeven! Lekkere wijn erbij en je avond is compleet.

Caffetteria Bontadi – Voor de lekkerste koffie van de regio, gebak of een borrel op het terras. Heeft naast een eigen café ook een koffiemuseum voor de echte liefhebbers.

Reizen naar Trentino

Je kunt gemakkelijk met de auto naar Trentino reizen, maar ook met het vliegtuig zijn er genoeg opties. Vlieg op Verona, Venetië of Milaan en stippel vanaf daar jouw route uit. Je verplaatsen in de streek gaat probleemloos dankzij het netwerk van bussen en treinen. Of huur een auto, daar leent de omgeving zich zeker voor! Meer tips vind je via visitrovereto.it en visittrentino.info.

Laatste nieuws