Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Saar Koningsberger over tweede keer Expeditie: “Ik heb het echt zwaar overgeromantiseerd’ 

Samen met nog zeven anderen gaat Saar het Expeditie Robinson-avontuur nog een keer aan.

Saar

Elf jaar geleden ging Saar Koningsberger de strijd om de Expeditie Robinson-titel al een keer aan. Ze kwam ver, en tóch doet ze het dit jaar nog een keer fijntjes over. Grazia sprak met de actrice over deze bijzondere tweede kans.

Grenzen opzoeken

Saar hoefde niet te twijfelen op het moment dat ze werd benaderd voor het avontuur. “Ik heb gelijk ja gezegd!”, vertelt ze daarover. “Ik wilde toch weer kijken wat er met me zou gebeuren als al het normale wegvalt. Grenzen opzoeken is wat ik tof vind, helemaal in zulke omstandigheden. Er is geen ander moment in je leven dat je deze kans krijgt en om zo in je overlevingsstand te gaan.”

Als moeder op Expeditie

De eerste deelname van Saar is inmiddels al elf jaar geleden en in die periode is er voor de presentatrice veel veranderd. Hierdoor was het voor haar een stuk moeilijker om het thuisfront achter te laten. “Vorige keer was heimwee voor mij geen issue, maar ik heb inmiddels een dochtertje. Ik wist dat mijn familie het mij ongelooflijk gunde, omdat zij weten hoe tof ik dit vind, maar als je een dochtertje hebt is dat wel even iets waar je goed over na moet denken. Heimwee speelde dit keer voor mij wel een grotere rol daardoor.”

Maar gek genoeg was die heimwee ook het element dat Saar dit keer door de expeditie sleepte. “Ik merkte dat het gevoel van thuis me meer kracht gaf. Ik zou ook nooit zijn weggegaan als ik het gevoel had dat het niet goed zou gaan. Ik was die moeder die even ging zitten survivallen op een eiland en ik merkte dat het ook tof was om weer even Saar te zijn. Dat gaf me veel power.”

En hoewel ze al een keer meedeed aan Expeditie Robinson, was deze keer totaal anders. “Wat het veel pittiger maakte is dat het klimaat totaal anders was. Het koud hebben doet ook veel met je en daardoor moet je lijf veel harder werken. Ik dacht eerst dat ik wel een beetje wist hoe het zou gaan, maar dat viel vies tegen in die andere setting.”

Deelname verheerlijkt

Of Saar het avontuur dan niet een beetje geromantiseerd heeft? “Ja, ik heb het zwaar overgeromantiseerd”, geeft ze toe. “Het was voor mij al elf jaar geleden dat ik meedeed. Die heftigheid ervan was ik niet vergeten, maar had ik wel een beetje weggestopt. Als ik naar Expeditie terugkeek dacht ik altijd aan de halve finale die ik had gehaald en hoe fantastisch ik dat vond. Maar op het eiland kwam het besef wel weer terug van: o ja, dit gevoel heb ik dus als ik honger heb. De knop moest toen wel weer om. Knop om en doorgaan.”

Misschien ook voor jou:
Eva van de Wijdeven over ophef: ‘Benieuwd wat mensen hadden gezegd als ik een man was geweest’ 
Showbizz
  • RTL (Tom Cornelissen)