Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Anxiety voor de sportschool? Met deze 5 tips stap je er zelfverzekerd naar binnen

Er is geen enkele reden om bang te zijn voor de gym.

Sportschool

Waar sommige mensen letterlijk en figuurlijk stonden te springen (hallo jumping jacks) toen de sportscholen vorige week weer open gingen, baalden anderen hier stiekem van. "Shit, nu heb ik geen smoesje meer om niet te sporten", klonk het om ons heen. Veel mensen voelen zich niet helemaal comfortable in de sportschool, wat natuurlijk erg vervelend is. Daarom zetten wij vijf tips op een rijtje om confident de gym binnen te stappen. Work it!

1. Bedenk een game-plan

Naar de sportschool toe gaan is al de eerste stap en is natuurlijk hartstikke belangrijk. Maar minstens zo belangrijk is wat je in de sportschool doet. Bedenk daarom vooraf wat je die dag wilt trainen. Ga je voor sterkere armen, een strakke buik of een ronde booty? Zo voorkom je dat je straks als een kip zonder kop om je heen staat te staren en geen idee hebt waar je moet beginnen of wat je moet doen.

Als je nog niet zo'n pro bent in de sportschool, kan het ook helpen om van tevoren work-outs op te zoeken die je kunt doen. YouTube en Instagram staan vol fitness-influencers die je op weg kunnen helpen. Van high intensity work-outs tot zware deadlifts en squats, er is voor ieder wat wils. Bekijk welke oefeningen zij doen, welke apparaten zij gebruiken en hoe zij die apparaten gebruiken. Dat bespaart je weer een hoop eventueel geklungel in de gym.

2. Draag een outfit waar je je goed in voelt

Het kan soms al eng genoeg zijn om de sportschool binnen te stappen, met allemaal sporters om je heen die allemaal precies weten wat ze aan het doen zijn (althans, zo lijkt het). Enne, soms kun je ook nog eens het gevoel hebben dat iedereen naar je kijkt als je aan het sporten bent. Hoewel dit negen van de tien keer niet het geval is, kun je jezelf in ieder geval een handje helpen door een comfy sportoutfit aan te trekken.

De een sport het liefst in shorts en een sportbeha, terwijl een ander toch liever voor een legging en een oversized hoodie kiest. De ene optie is niet beter dan de ander, maar het gaat erom waar jij je prettig in voelt. Vind jij het fijn om een groot t-shirt of grote trui te dragen? Helemaal goed. Vind jij het fijner om een kort sportbroekje te dragen? You do you.

3. Maak een playlist

Met een fijne outfit, een game-plan én een goede playlist zul je zien dat je het nog naar je zin zult krijgen in de sportschool. Want zeg nou zelf: hoe heerlijk is het om met een grote koptelefoon op naar je favoriete bangers te luisteren terwijl je wat squats doet of op de loopband rent? Je favoriete muziek kan je niet alleen een goede dosis motivatie geven, ook kan het ervoor zorgen dat je helemaal in je eigen zone terechtkomt.

4. Negeer iedereen

Geloof ons: niemand in de sportschool veroordeelt jou. Het maakt niet uit hoe lang je bent, welke maat je hebt of hoe sportief je bent, iedereen komt naar de sportschool om aan zichzelf te werken. Niemand zal je dan ook uitlachen als je nog niet gelijk perfect kan deadliften of nog niet precies weet hoe alle apparaten werken. Sterker nog: waarschijnlijk letten ze niet eens op jou. Iedereen is zo druk met zijn eigen work-outs bezig, dat ze alleen op zichzelf letten. Dus zet je koptelefoon weer op, speel je favoriete muziek af en let's work.

5. Wees voorbereid

Soms voel je je net wat meer zelfverzekerd als je weet dat je je zaakjes goed op orde hebt. Zo kan het fijn zijn om wat tampons en maandverband in je sporttas te stoppen, just in case. Gooi er ook gelijk wat extra haarelastiekjes, mondkapjes en een flesje drinken bij in, zodat je dat ook allemaal bij je hebt. Oja, en vergeet vooral niet er tóch een beetje van te genieten. Good luck!

Misschien ook voor jou:
Grazia nam een kijkje bij de heropening van Basic-Fit en onderging de speciale APK-service
Lifestyle
  • Fit and Well Blog
  • Bridget Jones