Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Dit is hoe je je kledingkast het beste op kunt ruimen

Krijgt die stoel in je slaapkamer ook weer eens wat lucht.

Kledingkast opruimen

Barst jouw kledingkast nog net niet uit elkaar door de hoeveelheid kleding die jij erin hebt weten te proppen? Dan is het – het is maar een suggestie – misschien een goed idee om eens een opruimsessie te houden. Zo weet je dat ene shirtje de volgende keer toch wat makkelijker te vinden. Hoe je je kledingkast het beste kunt opruimen? Dat leggen we je stap voor stap uit.

Goed gevoel

Je kledingkast (en bijbehorende stoel vol kleding) opgeruimd zien, zorgt ervoor dat je veel meer kunt ontspannen. Julie Ann Clauss, een professionele opruimer, zegt hierover tegen Reader's Digest: “Wanneer je kleding is opgeruimd, wordt aankleden veel relaxter en leuker. Het geeft een goed gevoel om alle kleding in de kast te zien liggen.”

Volgens Lisa Jacobs, eigenaar van een opruimbedrijf, zorgt een opgeruimde kast er ook voor dat je geen tijd, energie en geld verspilt. En een handige (extra) tip: volgens Lisa kun je jouw kledingkast het beste per seizoen opruimen. Sommige kledingstukken draag je namelijk niet in elk seizoen en het scheelt je een hoop kastruimte als je die dikke truien in de zomer op zolder bewaart. Handig!

1. Plan het in

Vooral wanneer je een grote en goed gevulde kledingkast hebt, kan het een grote opgave lijken om deze op te ruimen. Zorg er daarom voor dat je realistisch naar je kledingkast kijkt en bedenkt hoeveel tijd je nodig hebt voor het opruimen, reorganiseren en schoonmaken. Zo kan je het scenario dat je 's avonds je hele kledingkastinhoud op je bed hebt gedumpt en vervolgens geen plek hebt om te slapen voorkomen.

Volgens Jacobs is het beginnen het moeilijkste gedeelte van het opruimproces. Je moet je er natuurlijk wel even toe zetten. Maar als je eenmaal bent begonnen, is de kans vrij groot dat je het klusje ook afmaakt. Enne, dat is een goed vooruitzicht.

2. Leeg de hele kledingkast

De beste manier om op te ruimen is om alle kleding uit je kledingkast te halen. Leg alles op je bed of op een andere plek, zodat alle planken leeg zijn. Expert Jamie Hord zegt hierover dat je hierdoor elk kledingstuk vast kunt houden. En dit maakt het beoordelen van het kledingstuk een stuk makkelijker. Hierbij waarschuwt ze wel: “Het wordt eerst erger voordat het beter wordt!"

3. Maak de kledingkast schoon

Be honest: hoe vaak maak jij je kledingkast schoon? Met al die kleding die er nog net niet uitbarst als je een deurtje open doet, is het schoonmaken en schoon houden van je kledingkast een mission impossible. Het is daarom belangrijk dat je dit opruimmoment gebruikt om je kast eens goed schoon te poetsen. Gebruik eerst een stofdoek om alle planken mee af te nemen. Vergeet hierbij de bovenkant en zijkanten niet.

Ga vervolgens met een natte doek alle planken na om je kast weer blinkend schoon te poetsen. Enne, vergeet niet dat je dit niet alleen voor een schone uitstraling doet. Motten, de kleine vervelende beestjes die gaatjes maken in je kleding, zijn een groot fan van stof. Reden genoeg dus voor een grondige schoonmaak.

4. Maak stapels van je kleding

Oké, je hebt de hele inhoud van je kledingkast op je bed gedumpt. What now? Nou, nu is het tijd om wat orde in de chaos te scheppen. Maak een stapel voor kleding die terug je kast in moet. Maak daarnaast een stapel voor kleding die niet per se in je kast hoeft te hangen of liggen, maar die je wel wilt bewaren. Ten slotte maak je een stapel voor de kleding die je weg gaat doen.

Ga alle kledingstukken langs, vouw ze op en verdeel ze. Hierdoor weet je precies welke kledingstukken je al hebt en welke kledingstukken je in de kast gaat leggen. En vergeet de seizoenskleding niet! Dikke winterjassen heb je in de zomer niet nodig en mouwloze tops en jurkjes draag je hoogstwaarschijnlijk niet in de winter.

5. Wees eerlijk

Heb jij nu een stapel met kleding die je ab-so-luut wil bewaren die ongeveer tot aan het plafond reikt, terwijl de stapel met kleding die je wil verkopen of naar het goede doel doet uit twee of drie stuks bestaat? Dan is het misschien toch een goed idee om je keuzes te re-evalueren. Het is belangrijk om eerlijk te zijn: hoe vaak heb je een item gedragen en hoe vaak denk je het item nog te dragen? Want zeg nou zelf: wat is de kans dat je dat ene jurkje dat perfect zou zijn voor een zomerse bruiloft in Italië daadwerkelijk gaat dragen? Juist, zero.

Twijfel je nog? Dan is het goed om de duimregel van één jaar te gebruiken. Heb je het kledingstuk al een jaar niet aangehad? Doneer of verkoop het item dan. Op die manier maak je er iemand anders blij mee en heb jij weer wat extra ruimte in je kledingkast! Win-win!

Misschien ook voor jou:
Aha: zó lang kan het coronavirus op je kleding overleven
Lifestyle
  • Dingen voor Vrouwen
  • Sex and the City