Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

OMT adviseert: 'Geen versoepelingen in december'

Volgens de experts zitten we voorlopig nog even aan de maatregelen vast.

OMT

Slecht nieuws: het lijkt er helaas niet op dat de huidige coronamaatregelen binnenkort versoepeld gaan worden. Het Outbreak Management Team (OMT) gaat nu onderzoeken of het verlengen van de kerstvakantie op scholen kan helpen om het aantal besmettingen naar beneden te krijgen.

Druk op de zorg

We kijken allemaal uit naar verdere versoepelingen van de maatregelen, zo ook het kabinet. De bewindslieden hebben daarom aan het OMT, de belangrijkste adviseur van het kabinet in de aanpak van de coronacrisis, gevraagd of er verlichting in de huidige maatregelingen mogelijk is. Gezien de huidige ontwikkelingen is dat helaas niet het geval. Het is nog ‘te instabiel’, aldus experts.

Het aantal besmettingen blijft de laatste dagen erg hoog. Een gevolg daarvan is dat de druk op de zorg ook groot blijft. Er is op dit moment geen duidelijke verklaring waarom het aantal besmettingen niet daalt. Wat wel duidelijk is, is dat het aantal coronagevallen fors naar beneden moet voordat we nieuwe versoepelingen kunnen verwachten. Nog even geduld hebben, dus.

Langere kerstvakantie

De experts van het OMT willen nu gaan onderzoeken of het verlengen van de kerstvakantie een bijdrage kan leveren aan het verlagen van het aantal besmettingen. Het volledig sluiten van de scholen ziet het kabinet als een laatste redmiddel.

Een extra weekje vakantie voor alle scholieren zou een goede tussenoplossing kunnen zijn. Of het ook echt voldoende effect heeft, moet nog uit onderzoek blijken.

Tussenadvies

Dit OMT-advies moet worden gezien als een ‘tussenadvies’, aldus bronnen. Het kabinet zal pas over twee weken besluiten of de huidige coronamaatregelen worden versoepeld of aangescherpt.

Op 8 december willen premier Rutte en minister De Jonge weer een persconferentie houden. Dan zal ook duidelijk worden wat voor maatregelen we kunnen verwachten voor de feestdagen. Tot die tijd zullen we ons zo goed mogelijk aan de huidige maatregelen moeten houden.

Misschien ook voor jou:
Badr Hari openhartig over coronavirus: ‘Ik hoestte bloed’
Lifestyle
  • Tips en Weetjes
  • Brunopress