Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Back on track: zo pak je je gezonde gewoontes na de feestdagen weer op

Dankzij deze vijf tips maak je het jezelf iets makkelijker.

gezonde gewoontes

Een kerstdiner hier, een oliebol daar: het einde van de decembermaand is allesbehalve caloriearm. We love it, maar stiekem hebben we in januari ook weer zin om die gezonde lifestyle weer op te pakken. Vind je het lastig om de draad weer op te pakken? Wij geven je een aantal handige tips.

1. Stay hydrated

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: stay hydrated. En dan hebben we het niet over wijntjes en espresso martini's. Nee, in het nieuwe jaar wordt die fles water je beste vriend. Fijn voor je huid, spijsvertering en nog véél meer andere zaken. Daarnaast kom je door veel water te drinken ook sneller van het opgeblazen gevoel af – en laten we ons nu na de feestdagen behoorlijk opgeblazen voelen.

2. Vroeg naar bed

Tijdens de feestdagen liggen we vaak net iets later in bed dan normaal. Je energie is flink gedaald, dus de motivatie om gezond te eten en te bewegen zal hierom ook ver te zoeken zijn. Kruip in het nieuwe jaar vroeg onder de lakens, zodat je het minder moeilijk vindt om de draad weer op te pakken. Daarnaast houd je door vroeg te slapen de cortisol-hormonen in balans. Deze hormonen zorgen er namelijk voor dat je minder cravings krijgt naar ongezonde snacks.

3. Sla groente en fruit in

Waarschijnlijk ligt de kast nog vol met overblijfselen van de feestdagen, dus het is verleidelijk om dit allemaal op te eten. Toch is het verstandiger om je koelkast te vullen met groente en fruit. Je lichaam kan immers wel wat vitamines gebruiken. Zit je met héél veel ongezonde kliekjes? Nodig je broer, zus, oom, vriendin of buurman uit en geef je kliekjes weg. Zij blij, en jij kan weer verder op de gezonde tour.

4. Ga eropuit

Merk je dat je continu trek hebt in ongezonde snacks? Ga dan de deur eens wat vaker uit. Trek je wandelschoenen uit de kast en ga een flink stuk wandelen. Beweging, frisse lucht én een gezond gevoel zijn gegarandeerd.

5. Skip alcohol

Het is moeilijk om tijdens de feestdagen een alcoholisch drankje af te wijzen, dat begrijpen we, en dat hoeft ook helemaal niet. Toch is slim om na de feestdagen het gebruik van alcohol weer te verminderen. Al deze alcoholische drankjes doen niet veel goeds voor je lijf. Ze zorgen ervoor dat je veel vocht vasthoudt, je meer trek krijgt in ongezond voedsel en kunnen een vermoeid gevoel veroorzaken. Hallo, Dry January.

Lifestyle
  • Tips en Weetjes, Women's Health
  • Keeping up with the Kardashians