Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Kun je zuurstoftekort krijgen door het dragen van een mondkapje?

Benauwd is zo'n mondkapje in ieder geval, maar is het ook gevaarlijk?

Mondkapje

Mondkapjes en wij zijn anno 2020 onafscheidelijk. In de bus, de trein, de supermarkt, kledingwinkels en in de gym, iedereen loopt met zo'n mondmasker op. Toch vinden veel mensen een mondkapje niet fijn en krijgen ze het snel benauwd. Sommigen zijn zelfs bang voor een zuurstoftekort, maar hoe groot is die kans eigenlijk en is het überhaupt mogelijk?

Zuurstoftekort

Een mondkapje is allesbehalve comfortabel, that's for sure. Vooral als je het kapje langere tijd of in warme ruimtes moet dragen, kan het al snel benauwd aanvoelen.

Gelukkig kunnen we iedereen die bang is voor een zuurstoftekort geruststellen: als je het mondkapje op de juiste manier draagt, kan het niet leiden tot een zuurstoftekort. Ook een CO2-vergiftiging is uitgesloten, mits je een kapje draagt die het RIVM aanraadt.

Luchtdoorlatend

Dat je geen zuurstoftekort of CO2-vergiftiging kunt krijgen door het dragen van een mondkapje, blijkt uit uitgebreid onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie. Een niet-medisch mondkapje is luchtdoorlatend en sluit onvoldoende af om zuurstof tegen te houden of CO2 binnen te houden.

Op die manier kunnen ze dus niet zorgen voor een zuurstoftekort of andere gezondheidsproblemen. Krijg je toch een benauwd gevoel van een mondkapje? Dan heeft dat een andere reden.

Benauwd gevoel

Waar ontstaat dat benauwde gevoel dan wél door? Very simple: doordat je op een andere manier gaat ademen. Het is dan ook belangrijk om goed op je ademhaling te letten. Vooral de manier waarop je uitademt is belangrijk, om hyperventileren te voorkomen.

Kies verder voor een mondkapje van dunne, maar dichte stof. Zo bescherm je jezelf en anderen, maar voorkom je dat benauwde gevoel. Volgens veel mensen geven papieren mondkapjes het minst benauwde gevoel.

Niet haasten 

Het Longfonds heeft ook nog een aantal tips om benauwdheid te voorkomen. Voorkom dat je moet haasten wanneer je met het OV reist of een winkel binnenloopt. Naast dat het al niet leuk is om te moeten rennen om de trein te halen (conditie where are you?), kan het met een mondkapje op lastiger zijn om je ademhaling weer onder controle te krijgen.

Ben jij nog helemaal niet gewend aan het dragen van een mondkapje? Dan kun je thuis ‘oefenen’ door een mondkapje te dragen. Op die manier wen je aan het gevoel.

Misschien ook voor jou:
Experts waarschuwen waar je je mondkapje absoluut niet in moet opbergen
Lifestyle
  • Dingen voor Vrouwen
  • Brunopress