Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Om deze reden vertelde Sylvie Meis in 2009 niet over uitzaaiingen 

Sylvie vertelt openhartig over deze moeilijke periode uit haar leven

Sylvie Meis

Sylvie Meis kreeg in 2009 op 31-jarige leeftijd de diagnose borstkanker. In het kader van borstkankermaand sprak de presentatrice openhartig over haar ziekte met het Duitse Bild. Zo vertelt ze onder meer dat de borstkanker was uitgezaaid naar een lymfeklier.

Diagnose

Sylvie vertelt openhartig over de dag dat ze erachter kwam dat er wat mis was. “Ik ken mijn lichaam heel goed en herken de kleinste afwijking. Ik was in ons appartement in Madrid en wilde een trui bovenin de kast leggen. Maar toen ik rekte, voelde ik een steek aan de zijkant van mijn borst. Ik wist meteen: er is iets aan de hand.”

Destijds was Sylvie nog getrouwd met Rafael van der Vaart en was hun zoontje Damián pas drie jaar oud. De presentatrice liet zich onderzoeken en kreeg vervolgens de diagnose waar ze zo bang voor was.

“Ik begon toen te huilen en besloot: de kanker moet weg. De volgende dag ben ik geopereerd. Toen ik wakker werd, stonden Rafael en mijn ouders te huilen voor mijn bed.”

Uitzaaiingen

Hoewel Sylvie hoopte dat ze de ziekte kon bestrijden met pillen of bestraling, bleek niets minder waar. De kanker was uitgezaaid naar een lymfeklier. Sylvie was op dat moment een van de Duitse juryleden van het programma Das Supertalent.

De presentatrice moest wel bekendmaken dat ze ziek was, maar Sylvie besloot niet te vertellen dat de kanker was uitgezaaid. “Ik was bang om afgeschreven te worden, maar moest op een gegeven moment mijn ziekte bekendmaken. Ik vertelde dat de chemotherapie preventief was, maar zweeg over het feit dat de kanker al was uitgezaaid. Ik was bang voor de krantenkoppen en wilde niet dat men dacht: Sylvie gaat dood.”

Werk

Hoewel Sylvie zware behandelingen onderging, dacht ze er niet aan om het rustiger aan te doen. “Als ik toen had opgegeven, had ik nu waarschijnlijk niet kunnen terugkijken op meer dan tien jaar succesvolle tv-carrière in Duitsland.”

Sylvie vertelt vervolgens hoe haar dagen eruitzagen en dat ze naar eigen zeggen door een hel ging. “Op maandag chemotherapie in Madrid en vervolgens van donderdag tot en met zondag voor Supertalent in Keulen. Ik klemde mijn tanden op elkaar en doorstond de halve finale, een liveshow, met 41 graden koorts. Tot op de dag van vandaag weet ik nog steeds niet hoe ik het heb gedaan.”

Sylvie is inmiddels al een paar jaar kankervrij, maar de presentatrice moet nog steeds medicijnen slikken. Ook heeft ze elk half jaar een controle. “Je moet alerter blijven dat de kanker terug kan komen. Daarom zijn regelmatige controles zo belangrijk. Hoe mijn leven eruit zou hebben gezien zonder de ziekte? Absoluut anders. Ik zou zeker een tweede kindje hebben gehad.”

Misschien ook voor jou:
Sylvie openhartig over droomman Niclas
Showbizz
  • Telegraaf, Bild
  • BrunoPress