Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Alles wat je moet weten over het nieuwe hormoonvrije spiraaltje

Ben jij niet zo'n fan van al die hormonen in je lijf? Goed nieuws: er is een alternatief bedacht op de 'gewone' T-vormige koperspiraal.

anticonceptie

Ballerine koperspiraal

De Ballerine koperspiraal is een alternatief voor de bekende T-vormige spiraaltjes. Dit alternatief bestaat uit – ja, echt – balletjes. Judith de Jong is verloskundige en vertelt aan LINDA. wat je moet weten over deze spiraal.

De Ballerine spiraal is nog niet zo lang bekend in Nederland. De spiraal werkt in principe hetzelfde als de T-vormige spiraal. Daarnaast kan het bolletje gewoon vijf jaar lang blijven zitten en heeft het een betrouwbaarheid van 99 procent. Oftewel: niet heel anders dan de 'gewone' hormoonvrije spiraal.

Volgens Judith is vooral de vorm van de Ballerine spiraal waar vrouwen enthousiast van worden. "Het is een balletje dat meebeweegt met je baarmoeder. Een T-vormige spiraal hangt meer als een soort vogelverschrikker in het midden, deze is flexibeler. Dat schijnt minder last te geven als je bijvoorbeeld een volle blaas hebt."

Inbrenghuls

Een ander voordeel van de Ballerine spiraal is dat de inbrenghuls smaller is, waardoor de spiraal makkelijker geplaatst kan worden. En geef toe: dat is een prettige bijkomstigheid.

"Om een spiraaltje te plaatsen, moet je de baarmoedermond openen. Dat hoeft bij de Ballerine iets minder ver, waardoor het bij veel mensen ook minder pijn doet. Dit blijft natuurlijk verschillend per persoon. Ik kan daar geen garanties over geven, maar als je twijfelt, is dit wel de meest toegankelijke spiraal om uit te proberen", vertelt ze. De kosten om deze spiraal te laten zetten, zijn 120 euro.

Volgens Judith zijn de bijwerkingen van deze alternatieve spiraal hetzelfde als de T-vormige. De eerste maanden na de plaatsing kun je dan ook onregelmatige menstruatie verwachten, buikkrampen en tussentijds bloedverlies. Daarna past het lichaam zich aan.

Misschien ook voor jou:
De oppositie: 'Anticonceptie: ook voor mannen'
Lifestyle
  • LINDA
  • iStock