Joanna: ‘Ik ben geboren zonder vagina en baarmoeder’

Als je Joanna Giannouli ziet, ziet ze er gewoon uit zoals andere vrouwen. Maar niets is minder waar. De 27-jarige lijdt...

Als je Joanna Giannouli ziet, ziet ze er gewoon uit zoals andere vrouwen. Maar niets is minder waar. De 27-jarige lijdt aan het Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-syndroom, wat betekent dat ze zónder vagina en baarmoeder is geboren. Ja, écht.

Operatie

Eén op de 5000 vrouwen wordt geboren met de aandoening. De eierstokken ontwikkelen zich en er is elke maand een eisprong, maar de menstruatie blijft uit. “Op mijn 14de ging ik met mijn moeder naar de huisarts omdat ik niet begon te menstrueren”, vertelt ze in een interview met BBC. De huisarts deed echter geen inwendig onderzoek. Joanna kwam er daardoor pas twee jaar later achter dat haar vagina niet naar behoren functioneerde. “Ik mis het bovenste deel van mijn vagina. En ik heb geen baarmoeder en ook geen baarmoederhals. Ik kreeg te horen dat ik een medische ingreep moest ondergaan, zodat ik seks zou kunnen hebben. Maar ik zal nooit zwanger kunnen worden.” Kort daarna ging Joanna onder het mes en onderging ze twee zware operaties. Het duurde drie maanden voor ze volledig hersteld was.

Schuldgevoel

Op haar 17de had ze voor de eerste keer seks. Dat was in het begin heel pijnlijk, vertelt ze. “Fysiek was ik uiteindelijk in orde, maar emotioneel nog niet. Dat ik zoiets had, was een zware last die ik met me meedroeg.” Vier jaar later ontmoette ze de liefde van haar leven en Joanna wist het zeker: ze wilde met hem trouwen. “Toen ik echter over mijn aandoening sprak, verbrak hij de verloving.” Ook haar moeder had jarenlang een schuldgevoel, omdat ze dacht dat ze iets verkeerds had gedaan tijdens haar zwangerschap.

Inmiddels is Joanna 27 jaar en gaat het naar omstandigheden goed met haar. “Ik voel me er nog steeds slecht over, maar ik schaam me er niet meer voor. Dat heb ik te lang gedaan.” Ze heeft al een paar jaar een vriend en heeft seks zonder zich te schamen.

Bron: RTL, Mirror | Beeld: iStockPhoto

Laatste nieuws