Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

De oppositie: 'Anticonceptie: ook voor mannen'

Wat vind jij?

De oppositie: 'Anticonceptie: ook voor mannen'

Waren de pil en de spiraal ooit symbolen van verworven vrijheid voor de vrouw, vandaag de dag is anticonceptie voor vrouwen een achterhaald idee, aldus Vanessa Oostijen, getrouwd en moeder van twee dochters.

Tikkie

"Een tijdje geleden ging deze tweet van journalist Liesbeth Rasker viral: ‘Net €306 betaald aan m’n zorgverzekeraar voor een nieuw spiraal. Zal ik alle mannen die ik niet bevaderd heb de afgelopen of de komende 5 jaar daar even een Tikkie voor sturen?’. Ze bevond zich hiermee in goed gezelschap van journalist Milou Deelen, die haar bedpartners daadwerkelijk een Tikkie stuurde voor de kosten van haar anticonceptie. Beide dames, allebei single, protesteerden tegen het gegeven dat anticonceptie voor een groot deel een vrouwenzaak is en dat zij geacht worden dat te betalen en daarvoor te zorgen. Ik moest hier aan denken toen ik, getrouwd met de fijnste man ter wereld en moeder van de twee liefste kinderen, onlangs mijn koperspiraal liet verwijderen. De maandelijkse gillende koppijn, de nachtelijke handdoeken in ons bed die het enorme bloedverlies moesten opvangen, het ongemak dat ik ervan ondervond tijdens de sex: ik had deze koperen jongen na de geboorte van mijn jongste een jaar lang de tijd gegund vrienden te worden met mijn baarmoeder, maar nu hij de sfeer zo verziekte was het tijd in te grijpen. Het verwijderen van de spiraal voelde als een bevrijding, bijna alsof ik mijn baarmoedermond hoorde juichen. Wat niet eens zo gek was geweest, gezien het feit dat ze zo lang gesnoerd was geweest. Opgelucht sprong ik uit de gynaecologische stoel, dit gingen we voortaan helemaal anders doen!"

Sterilisatie

"Aangezien mijn man en ik het er beiden over eens zijn dat een derde kind niet wenselijk is, verwachtte ik dat hij nog dezelfde dag een afspraak zou maken met de uroloog voor een sterilisatie. Want na twee zwangerschappen, twee bevallingen en het geklooi met die spiraal, verwachtte ik aan zijn kant ook opluchting: hij had immers de sleutel van de oplossing in handen. Eén ingreepje, en dan zouden we een zorgeloos en veilig sexleven kunnen hebben, zonder hormonale hoofdpijn, zonder ongemakken. Een misvatting, zo bleek. Toen mijn man begon over wat hij noemde de ‘integriteit van zijn gezonde lichaam’, wist ik dat we voorlopig helemaal niks anders gingen doen. Hij zei het niet in deze woorden, maar zijn niet-handelen legde precies mijn bezwaar tegen anticonceptie voor vrouwen bloot: de lusten van sex zijn voor ons samen, maar het voorkomen van een zwangerschap, dat was toch niet zijn pakkie an. Natuurlijk wil mijn man niet dat ik hinder ondervind van welke vorm van anticonceptie dan ook. Maar sterilisatie is voor hem een brug te ver. Ik overviel hem ermee. Omdat ik die spiraal niet meer wilde, moet hij zich ‘ineens’ steriliseren? Die arme schat heeft zich er nooit over hoeven bekommeren. Zijn voormalige bedpartners en ik: wij hebben die taak altijd op ons genomen."

Gedeelde verantwoordelijkheid

"Wat voor opties blijven er over? Structureel condooms gebruiken, vinden we allebei niet prettig. En daarmee is deze kwestie niet alleen iets tussen mijn man en mij, maar ook van deze tijd: al zou mijn man een spiraal verkiezen boven sterilisatie, zo’n spiraal bestaat niet, en ook de pil voor mannen laat lang op zich wachten. Wat hierbij volgens mij een rol speelt, is dat vrouwen van jongs af aan worden opgevoed met het idee dat zij de verantwoordelijkheid hebben niet ongewenst zwanger te raken. Het is voor een vijftienjarig meisje heel normaal om aan de pil te gaan. Meisjes hebben zogenaamd opties: ze kan kiezen voor een pil, een spiraal. Jongens hoeven zulke keuzes niet te maken. Zij groeien op in een wereld waarin anticonceptie een vrouwenzaak is. Dat de mannenpil en mannenspiraal nog niet bestaan, heeft volgens mij deels te maken met het feit dat het vrouwen gewoon wordt gemaakt dat zij de verantwoordelijkheid dragen niet zwanger te worden. Dat dit niet gelijkwaardig is, daar wordt te makkelijk overheen gestapt."

Mannenspiraal

Het is precies die vanzelfsprekendheid waar we volgens mij vanaf moeten. Anticonceptie zou niet alleen een vrouwenzaak moeten zijn. Mijn wens is dat de medische wereld wakker wordt: als we willen leven in een maatschappij waarin stellen samen en op een gelijkwaardige manier van sex genieten, moeten we de verantwoordelijkheid voor het niet krijgen van kinderen niet enkel bij de vrouw neerleggen. Medische wereld: maak eens een beetje haast met die mannenpil, ontwikkel dat mannenspiraal, kom eens door met die Vasalgel* waarover al zo lang gerept wordt. Het is 2020, anticonceptie enkel en alleen voor vrouwen moet verleden tijd zijn. En voor wat betreft de kosten: daar komen wij als stel samen wel uit."

Tekst: Vanessa Oostijen | Beeld: iStock