Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Koningin Beatrix doet afstand van de troon

Koningin Beatrix doet afstand van de troon ten gunste van haar zoon kroonprins Willem-Alexander. Dat maakte de vorstin z...

Koningin Beatrix doet afstand van de troon

Koningin Beatrix doet afstand van de troon ten gunste van haar zoon kroonprins Willem-Alexander. Dat maakte de vorstin zonet zelf bekend in een al eerder opgenomen televisietoespraak. Op 30 april 2013 zal Willem-Alexander tot koning worden gekroond.

De koningin bereikt deze week de leeftijd van 75 jaar en bovendien is het eind dit jaar 200 jaar geleden dat Nederland een koninkrijk werd. “Het samenvallen van deze twee bijzondere gebeurtenissen is voor mij de aanleiding geweest te besluiten dit jaar uit mijn ambt terug te treden. Het lijkt mij een goed moment om deze stap, die ik al enige jaren overweeg, nu daadwerkelijk te nemen”, liet ze weten.

“Ik heb het altijd als een uitzonderlijk voorrecht beschouwd een groot deel van mijn leven in dienst van ons land te kunnen stellen en overeenkomstig mijn opdracht invulling te mogen geven aan het koningschap. Daarbij was prins Claus mij vele jaren tot grote steun.”

“Ik treed niet terug omdat het ambt mij te zwaar zou vallen, maar vanuit de overtuiging dat de verantwoordelijkheid voor ons land nu in handen van een nieuwe generatie moet liggen”, aldus de koningin.

Mark Rutte reageerde direct na de toespraak op het nieuws. Hij sprak zijn respect en bewondering uit voor koningin Beatrix. Volgens de premier heeft de koningin zich met hart en ziel ingezet voor de samenleving. Haar koningschap roept warme gevoelens op in het hele Koninkrijk, zei hij.

Rutte wenste het nieuwe staatshoofd succes. “Hem wacht een belangrijke en veelzijdige taak. Ik weet zeker dat prins Willem-Alexander en prinses Máxima met succes vormgeving zullen geven aan hun nieuwe functie.” (MB)

Beeld: ANP