Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Froukje de Both: ‘Het zal je dochter maar zijn’

Vrouwonline sprak Froukje de Both over Stop Kindermisbruik en de gruwelheden die ze zag in India. Ze heeft de nieuwste d...

Froukje de Both: ‘Het zal je dochter maar zijn’

Vrouwonline sprak Froukje de Both over Stop Kindermisbruik en de gruwelheden die ze zag in India.

Ze heeft de nieuwste documentaire van Stop Kindermisbruik al een aantal keer gezien, ze sprak de film zelfs in, toch is Froukje de Both zeer geëmotioneerd als we er samen met alle ambassadeurs van de stichting en pers naar kijken. “Dat went nooit.”

Froukje ging namens Stop Kindermisbruik, het goede doel dat Yolanthe Sneijder-Cabau samen met Arjan Erkel oprichtte, naar India om met eigen ogen te zien onder welke vreselijke omstandigheden jonge meisjes dagelijks door tientallen mannen worden misbruikt. “Ik ken de meisjes uit de documentaire allemaal”, vertelt de presentatrice.

“Elke keer als ik ‘m kijk, dan zie ik weer die blik in hun ogen. Ik sprak een meisje, net 15 jaar, met een baby op schoot. Ze had haar kindje pas net gekregen, in zo’n klein hokje in mensonterende omstandigheden. Tijdens haar zwangerschap werd ze meerdere malen per dag verkracht, ze moest gewoon doorwerken. Dat raakt je natuurlijk heel erg, helemaal als moeder.”

Sympathie voor het doelIn India worden zo’n 1,2 miljoen meisjes vastgehouden in bordelen. Al vijf jaar zet Stop Kindermisbruik zich in om deze gruweldaden te stoppen. Froukje is sinds een paar jaar ambassadeur. “Ik had er een film over gezien en voelde direct sympathie voor het doel. Alle goede doelen zijn goed, maar dit is er zo eentje dat je denkt: wat hier gebeurt, kan écht niet. Ik maakte vervolgens de reis naar India en wist dat ik vanaf dat moment nooit meer bij de stichting weg zou kunnen. Al zou er elk jaar maar één meisje gered worden... Het zal je dochter maar zijn!”

De presentatrice kan zich voorstellen dat mensen door de bomen het bos niet meer zien als het om goede doelen gaat. “Alleen dan hoop ik toch heel erg dat ze de moeite nemen om deze film te kijken, dat kan gewoon op de site. Of iets op te zoeken over Stop Kindermisbruik”, zegt ze. “Ik kan me bijna niet voorstellen dat dit je niks doet. Nu weet ik wel dat dat bij andere doelen ook zo is, als je kindjes ziet doodgaan of dieren die mishandeld worden. Maar ik hoop zo dat mensen niet gewoon doorgaan met hun leven als ze het verhaal van een van onze meisjes hebben gehoord.”

Vastgeketend aan CV-buizenOok in ons land is er helaas veel jeugdprostitutie. “Meisjes worden vanuit het buitenland hierheen gebracht. Of Nederlandse meiden worden slachtoffer van loverboys en komen in prostitutiehuizen te werken”, legt Froukje uit. “Dat zijn dan rijtjeshuizen die in gewone dorpjes staan, waar dagelijks meisjes worden vastgeketend aan CV-buizen. Daar lopen dan klanten in en uit, onbegrijpelijk.”

Beschermende moederDe blondine denkt nog regelmatig terug aan de heftige reis die ze maakte. Het heeft haar diep geraakt en ze weet dan ook zeker dat ze haar dochter Emma daar in de toekomst over zal vertellen. “Ze is nu pas 4 jaar, maar ik wil haar zeker meegeven dat het niet vanzelfsprekend is om te leven zoals wij hier leven. Dat meisjes in landen als India uitgebuit worden en dat we dat niet moeten laten gebeuren. En dat het dus heel bijzonder is dat ze een vrouw is met een stem, dat ze mag studeren, dat ze kan doen wat ze wil, dat ze haar eigen partner mag kiezen, dat ze niet wordt mishandeld en misbruikt. Dat is een groot goed.”

Froukje noemt zichzelf een redelijk beschermende moeder. “In mijn hart zelfs héél beschermend, maar ik probeer mijn kind niet panisch te maken voor het leven. Ik denk dat als je je kind constant een soort van ‘inkapselt’, ze dan het gevoel krijgt dat ze niks zonder mij kan. Dus ik wil wel dat ze sterk wordt en zelfvertrouwen heeft. Maar ik hou het natuurlijk allemaal wel als een tijger in de gaten!”

Stop Kindermisbruik bestaat dit jaar 5 jaar en heeft in die tijd al 2000 meisjes uit de prostitutie bevrijd. De stichting viert het lustrum met een nieuwe confronterende, realistische reclamecampagne en documentaire genaamd Nobody’s Girl, die te bekijken is via de website.