Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Lekker goedkoop

Minder geld uitgeven aan boodschappen en toch lekker eten? Dat kan. Lees snel hoe. De tijd dat budget koken alleen besto...

Lekker goedkoop

Minder geld uitgeven aan boodschappen en toch lekker eten? Dat kan. Lees snel hoe.

De tijd dat budget koken alleen bestond uit bruine bonen, stamppotten en soep is gelukkig voorbij. Tegenwoordig tover je ook met minder geld een gevarieerde, lekkere en gezonde maaltijd op tafel. De goedkopere supermarkten hebben gelukkig een steeds groter aanbod. Daarnaast zijn streekproducten nog steeds in opkomst en aanzienlijk goedkoper. En tenslotte zijn diepvriesproducten, behalve goedkoop, minstens zo gezond als verse producten.

Als je geld wil besparen, doe je er allereerst goed aan om vaker seizoensgroenten en -fruit te kiezen. Deze smaken ook veel beter. Heb je een diepvriezer dan kan je meteen een voorraad opslaan. Om te weten welke producten wanneer geoogst worden, kun je kijken op één van de seizoenskalenders op het web. Ten tweede is het ook leuk om eens een bezoek te brengen aan de weekmarkt. Hoe later je naar de markt gaat, hoe goedkoper je groenten en fruit.

Vlees kunnen we ook wat vaker vervangen door peulvruchten zoals b.v. linzen, kikkererwten, kapucijners en sojabonen. Dit merk je meteen in je portemonnee en zorgt al snel voor meer variatie op je bord. Een groot aanbod aan peulvruchten vind je bij Turkse of Marokkaanse winkels. Koop hier ook eens een grote zak couscous. Eenvoudig en snel te bereiden, en gecombineerd met veel groenten een super voedzame en goedkope maaltijd.

Tot slot kun je met restjes ook eindeloos variëren. Spaghetti van de dag tevoren omtoveren tot een spaghettitaart door aan 300 gr. gekookte spaghetti, 450 gr. ontdooide diepvriesspinazie, een mengsel van 4 eieren, 200 ml melk, zout en peper toe te voegen en vervolgens in een ingevette springvorm 50 minuten op 200°C te bakken in de oven. Maak van restjes groenten, vlees, vis, rijst of pasta een salade voor tijdens de middag. Restjes kaas en oud wit brood geven een ovenschotel een heerlijk knapperig en voedzaam korstje. En groenten die al wat langer in de groentenla liggen, vooral niet weggooien. Scheutje olie, zout en peper en dan 30 minuten op 200°C roosteren in de oven.

Deze PipFoods tips en andere handige bespaartips staan deze week in de Margriet.

In dit recept worden restjes aardappels verwerkt in een Spaanse aardappel tortilla met ui.

Ingrediënten (2 pers.):300 gr. gekookte aardappelschijfjes3 el olie2 grote uien, gesneden in ringen5 eieren2 tl peterseliezout en peper

Bereiden:Verwarm de olie in een pan en bak de uiringen gedurende 6-7 minuten of totdat de uien zacht en licht bruin gekleurd zijn. Voeg de aardappelschijfjes toe en meng deze met de uien. Bak nog eens 5-7 minuten terwijl je de pan regelmatig beweegt om aanbakken te voorkomen. Klop de eieren los in een kom en voeg peterselie, zout en peper toe. Verdeel het eiermengsel voorzichtig over de aardappels en de uien. Laat de tortilla gedurende 20 minuten op een laag pitje garen. Vervolgens nog even een paar minuten onder de grill en de tortilla is behalve lekker bruin ook helemaal gaar. Past de pan niet in de oven, snij de tortilla dan in punten haal deze uit de pan en leg nog even onder de grill. Lekker met gekookte groenten uit de aanbieding of een tomatensalade.