Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Hot story: Zo (on)gezond is chiazaad

Chiazaden, een van de vele superfoods, zouden vol vitaminen en mineralen zitten. Gezond, maar met waarschuwingen. Welke...

Hot story: Zo (on)gezond is chiazaad

Chiazaden, een van de vele superfoods, zouden vol vitaminen en mineralen zitten. Gezond, maar met waarschuwingen.

Welke waarschuwingen zijn waar?

Chiazaden zijn rijk aan voedingsstoffen, goed voor je hart- en bloedvaten, verbeteren je stoelgang, vertragen het verouderingsproces en helpen bij de opbouw van je spieren. Ook zouden de zaden het afvallen makkelijker maken, omdat ze je sneller een verzadigd gevoel geven. Zijn er ook nadelige gevolgen? Grazia zocht het voor je uit.

1. Chiazaad werkt bloedverdunnendDat kan gevaarlijk zijn voor mensen die al bloedverdunners gebruiken. "Tomaat en tomatenpuree hebben hetzelfde bloedverdunnende effect, maar hier wordt geen aandacht aan besteed", aldus diëtist Dascha Willemsen.

2. Chiazaad verlaagt de bloeddrukOmdat veel mensen een te hoge bloeddruk hebben, hoeft dat volgens voedingdeskundige Ralph Moorman geen probleem te zijn. Dascha voegt daar aan toe dat de bloedverdunnende werking misschien alleen aanwezig is als je er kilo's per week van eet. "Hoogstwaarschijnlijk krijg je dan ook darmklachten."

3. Chiazaad heeft een verslavend effectVolgens Dascha geldt dit alleen als je er langdurig veel van zou eten, want chiazaad bevat wel stimulerende stoffen. Een merkbaar verslavend effect kan pas gebeuren bij het eten van enorme hoeveelheden.

4. Chiazaad geeft winderigheid of een opgeblazen gevoel"Een hoog vezelgehalte kán daar inderdaad voor zorgen. Hierin is chiazaad geen uitzondering", vertelt diëtiste Charlotte van der Schaaf aan Grazia. "Dit hoeft niet, ieder mens reageert hier anders op".

Lees het volledige artikel in de nieuwe Grazia, die vanaf morgen in de winkels ligt!