/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2024%2F07%2F86PwqNeyoepzzg1720437884.jpg)
De zogenaamde healthy food hypes vliegen je op Insta en TikTok om de oren, maar zijn ze eigenlijk wel zo gezond of kan je ze beter aan je voorbij laten gaan? Diëtist en voedingswetenschapper Floor Scheffers (@voedingsexpert) geeft antwoord. Dit keer nemen we hyperfocus op bloedglucosewaarde onder de loep. Lees en learn!
Wat wordt er beweerd?
Door je bloedglucosewaarde in de gaten te houden en te zorgen dat deze zo stabiel mogelijk blijft, blijf je fit en energiek. Die bloedglucosewaarde kun je checken met een speciale glucosemeter met sensor op de arm die eigenlijk is bedoeld voor mensen met diabetes. Verder wordt gesteld dat voeding die voor pieken in de waardes zorgt slecht is. Zo wordt bijvoorbeeld nu veel beweerd dat havermout zorgt voor een piek in je bloedglucosewaarde, dus havermout is slecht voor je. Terwijl havermout juist heel gezond is. Ook worden bepaalde eetvolgordes geadviseerd zodat je lichaam alles beter kan verwerken. Denk aan: eet tijdens een maaltijd eerst je vezels. Wacht enkele minuten en eet daarna eiwitten en vetten, wacht weer even en eet als laatste zetmeel en suikers.
Wat doet het echt?
Scheffers: “Het is heel normaal dat je bloedglucosewaarde stijgt als je iets eet. Je lijf is gemaakt om dit zelf te regelen. Als je geen (pre)diabetes hebt, hoef je je dan ook niet druk te maken om die pieken in je bloedglucosespiegel. Wat je wel bereikt met deze hyperfocus op glucose is een ongezonde relatie met eten. Mensen worden angstig om bijvoorbeeld koolhydraten te eten, want dat zou voor hoge pieken zorgen. Continu je bloedglucosewaarde meten en een bepaalde eetvolgorde aanhouden zoals hierboven beschreven, zorgt voor eetgestoord gedrag, waardoor je niet meer ongedwongen kunt eten. Hierdoor kun je sociale situaties gaan mijden, omdat je veel dingen niet meer kunt en wilt eten. Zo kreeg ik een vraag van een van mijn volgers hoe ze deze ‘levensstijl’ kan aanhouden als ze uiteten gaat.”
Het gezonde alternatief
“Focus je niet te veel op glucosewaardes om een verstoorde relatie met eten te voorkomen. Als je geen (pre)diabetes hebt, heb je echt geen glucosemeter nodig. En laat koolhydraten zeker niet staan, die heb je nodig als je je fit en energiek wilt voelen. Maar kies wel voor de gezondere en volkoren producten, zoals volkorenbrood en volkorenpasta, aardappels, peulvruchten, groente en fruit.”
- Tekst: Kim Buitenhuis
- Adobe Stock