10 tips om te cocoonen in een healthy huis

Aha!

Ook zo dol op cocoonen? Wij ook! Maar dan wel in een healthy huis. Een eh… wat, horen we je denken. Maar echt: het loont om te investeren in een schoon en gezond huis. En met deze tips en trucs kun je aan direct aan de slag.

Zeker in de winter is er niets fijners dan lekker binnen cocoonen in je huispak. Kaarsje aan, spelletje erbij, of een goed boek. Maar als je zo veel tijd binnen doorbrengt, zeker als je ook nog (gedeeltelijk) thuis werkt, is het wel belangrijk om te zorgen dat je happy en healthy woont. En laten we maar meteen met de deur in huis vallen: uit de meeste onderzoeken blijkt dat je huis een stuk viezer is dan je waarschijnlijk zelf denkt.

Nu willen we niet dat je na het lezen van dit artikel meteen met smetvrees en een schoonmaakobsessie door het leven gaat, maar een beetje extra zorg kan jouw meest favo plek op aarde vast goed gebruiken. Dat is niet alleen een stuk frisser, maar bovenal ook beter voor je eigen gezondheid, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Harvard. Uit dit grootschalige Amerikaanse onderzoek – uitgevoerd in mei 2019 – blijkt dat we gemiddeld maar liefst 65 procent van ons leven in ons eigen huis doorbrengen.

En ja, dat is dus nog voor de pandemie in 2020 losbarstte. Je kunt dus best stellen dat je huis je gezondheid is. En dat is misschien wel een eyeopener, want wie denkt aan een gezonde leefstijl denkt waarschijnlijk niet meteen aan zijn woning. Maar hoeveel tijd je ook spendeert aan gezond eten, genoeg beweging en voldoende slaap, als het thuis niet schoon en veilig is, heeft dat dus echt een flinke impact op je gezondheid. Goed, maar waar moet je dan beginnen voor zo’n healthy huis? Wij zetten een flink aantal tips voor je op een rij. Doe er je voordeel mee.

5x de beste experttips

De wetenschappers van Harvard komen in hun onderzoek naar een gezonder huis met vijf gouden tips die je kunt toepassen op je hele woning.

1. Doe je schoenen uit zodra je binnenkomt
Op straat stap je in allerlei viezigheid, stof en bovenal tal van bacteriën. Hou vuil van buiten, dus… juist buiten. Doe je schoenen zodra je de deur achter je dichttrekt meteen uit en stap er niet mee door je hele huis. Kleine moeite, heel groot effect op je gezondheid.

2. Zorg voor frisse lucht
Ventileer je huis zo vaak mogelijk. De lucht binnen in huis is namelijk twee tot vijf keer meer vervuilend dan buiten. Zet je ramen dan ook dagelijks open, zeker als je weet dat je op een ‘schone’ plek woont.

3. Installeer rook- en koolstofmonoxidemelders
Op elke verdieping! En vervang de batterij om de twee jaar. Een rookmelder waarschuwt zoals je weet tegen brand, maar minstens net zo belangrijk is een koolstofmonoxidemelder. Zelfs een kleine hoeveelheid van de giftige stof koolstofmonoxide (CO) in de lucht kan al zorgen dat je bewusteloos raakt. Sterker nog, je kunt eraan overlijden. In Nederland overlijden volgens cijfers van de brandweer jaarlijks gemiddeld tien tot vijftien mensen door een koolmonoxidevergiftiging, enkele honderden mensen belanden daarnaast in het ziekenhuis.

4. Zorg voor natuurlijk licht
Natuurlijk licht heeft een grote impact op je lichamelijke en mentale gezondheid. Licht zorgt voor een gezond bioritme en maakt je vrolijker en minder somber. Doe dus altijd de gordijnen open in de ochtend en laat het zonlicht naar binnen.

5. Kijk uit voor lood
Je hebt vast weleens gehoord dat lood binnenkrijgen schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Dit kan bij volwassenen bijvoorbeeld voor een hogere bloeddruk en chronische nierziekten zorgen, maar bij jonge kinderen kan lood effect hebben op de hersenen en zorgen voor een IQ-, leer en gedragsachterstand. Als je in een huis of appartement woont dat gebouwd is voor 1960 is de kans aanwezig dat er loden leidingen zijn, maar ook nieuwe kranen of leidingen kunnen tijdelijk lood bevatten. Slim om dus te (laten) controleren of je loden leidingen in huis hebt.

5x deze items moet je schoonmaken in huis

Hoog tijd om deze items een fikse schrobbeurt te geven. Want uit onderzoek blijkt dat dit de meest vieze dingen in huis zijn.

1. Afstandsbediening
Je raakt ’m vast elke dag aan, maar ja… weet jij wanneer je ’m voor ’t laatst schoon hebt gemaakt? Juist, ranzig dus.

2. Laptop & computer
Eerder ook al genoemd, maar je computer of laptop is een van de meest vieze dingen in huis. Gemiddeld zitten er bijvoorbeeld vierhonderd keer meer bacteriën op je laptop dan op de wc-bril.

3. Tas
Je zet ’m met het grootste gemak neer op tafel, maar ook op de grond, op straat en ja… overal eigenlijk. En ook in je tas is het waarschijnlijk een verzamelplaats van bacteriën, stof en kruimels. Stofzuigen en schoonmaken dus, nu direct.

4. Koelkastdeur
Ook iets wat je makkelijk vergeet om even mee te nemen tijdens het schoonmaken: de koelkastdeur. Terwijl je ’m wel dagelijks aanraakt, en anderen ’m ook aanraken. Bovendien kunnen er makkelijk voedselresten aan je handen zitten als je ’m opent waardoor bacteriën zich snel vermeerderen.

5. Telefoon
Als er iets is wat je vaak aanraakt, is het je mobiel wel. Je neemt ’m bovendien overal mee naartoe, en geef maar toe: ook op de wc zit-ie soms aan je hand geplakt. Je telefoon zit dus ook bomvol bacteriën. Dagelijks schoonmaken dus.

Bron: Babette Dessing | Beeld: iStock

Laatste nieuws