Katja Herbers: ‘Ik heb blijkbaar niet zo’n bekend gezicht’

Ze is terug als de hysterische Joyce in Divorce en timmert daarnaast lekker aan de weg in de VS. Herkent Katja Herb...

Lees ook

Ze is terug als de hysterische Joyce in Divorce en timmert daarnaast lekker aan de weg in de VS. Herkent Katja Herbers deze quotes over the American lifestyle?

In Amerika heb je echt een binnenkomer nodig bij audities, een verhaal (KATJA)
“Die quote is van mij. Ik zou eigenlijk in een serie van Steven Spielberg gaan spelen, maar dat ging niet door, omdat ik mijn werkvisum niet op tijd rond kreeg. Dat was toen mijn verhaal. Nu is mijn verhaal dat ik in een paar afleveringen van The Americans heb gezeten en een vaste rol heb in Manhattan. Die serie krijgt ontzettend goede kritieken, maar het probleem is dat-ie in Amerika op een zender wordt uitgezonden die heel weinig huishoudens kunnen ontvangen. En jammer genoeg is net bekend geworden dat na twee seizoenen gestopt wordt met de serie. Echt heel verdrietig. De serie staat op alle ‘Best of 2015’-lijstjes en de rijkdom van het onderwerp is gigantisch. Ik hoop dat mensen de eerste twee seizoenen zullen bekijken op Netflix. Wie weet dat er dan iemand opstaat die zegt, dit kan niet, de serie is te goed, wij gaan ’m maken.”

Mensen roepen: ‘Ze heeft het gemaakt in de VS’. Voel jij je ook succesvol daar?
“Ja, een beetje wel. Ik vind het onwaarschijnlijk gaaf om in Amerika te kunnen werken en dan ook nog eens met zulke goede mensen. De realiteit is echter ook dat ik soms lange tijd zit te wachten en een soort van werkeloos ben. Dat was wel een omschakeling: in Nederland was ik gewend non-stop bezig te zijn. Als zo’n grote serie je koopt, krijg je genoeg betaald om het hele jaar ‘van hen’ te zijn. Zij mogen zeggen wanneer ze met de opnames beginnen en kunnen hun beslissing over een eventueel volgend seizoen lang voor zich uitschuiven. Vorig jaar had ik een grote film gekregen – devrouwelijke hoofdrol in zo’n superhero movie – dat was wel heel vet. Maar dat ging uiteindelijk niet door omdat het niet in de planning van Manhattan paste. Je bent dan de hele tijd audities aan het doen en denkt ‘het gaat lukken’, maar lastminute ketst het toch af en moet je weer opnieuw beginnen. Je zit eigenlijk voortdurend in een soort sollicitatiestand.”

Eerder zei je: ‘Ik had vast ook ‘ja’ gezegd tegen een shit serie voor naamsbekendheid. Hoe denk je daar nu over?
“Dat is lastig. Stel dat ik twee jaar terug een rotserie aangeboden had gekregen, die wél tot iets goeds had kunnen leiden, dan had ik dat waarschijnlijk gedaan. Aan de andere kant begeef je je ook op glad ijs, zeker bij series waar je voor jaren moet tekenen. Straks zit je zeven jaar vast aan een of andere vampire-shitserie voor tieners; waar gaat het leven dan nog over? Ik zou daar niet gelukkig van worden. Ik wil graag verhalen vertellen die ertoe doen, die iets zeggen over de mens en hoe te leven.”

Benieuwd naar het hele interview. Je leest ’t in de nieuwe Grazia die vandaag in de winkels ligt.

Tekst: Jill Waas, Beeld: Hollandse Hoogte

Laatste nieuws

Zie ook